Efter EU-valet var de dystra minerna många i Vänsterpartiet. Självkritiken var påtaglig.
– Vi har inte lyckats mobilisera våra väljare helt enkelt. Det här var riktigt dåligt. Men vi ska fortsätta driva en bra helhetspolitik, sa Lars Ohly strax efter valet.
Ett synligare parti
Vänsterpartiet har börjat arbetet med en valanalys. Redan nu har en del av problemen från valrörelsen tagits upp av Ohly och partisekreteraren Anki Ahlsten. De prioriterade frågorna konkretiserades aldrig och kandidater från Miljöpartiet och Piratpartiet lyckades mobilisera fler väljare, trots likheter i profilfrågor. Kritik riktas också mot det egna organisationsarbetet. För lite material och aktiviteter var ett hinder.
Möten med människor och kampanjarbete på ovanliga platser är en sak att ta med sig från valrörelsen.
– Vi har varit aktiva och jag tycker också att det har kommit fram nya idéer, som till exempel att stå utanför fotbollsarenor. Det gäller att synas mer där folk samlas på kort tid. Där fick vi jättebra diskussioner, säger Elise Norberg Pilhem, ordförande i Vänsterpartiet i Göteborg.
Eva-Britt Svensson är inne på samma spår.
– Vi vill ha en dialog. Vi lyssnar på medborgarna, men i den här valrörelsen har vi inte nått fram med det. Det personliga mötet är avgörande, där måste vi naturligtvis bli bättre på att använda tekniken.
Ann-Margarethe Livh är oppositionsborgarråd i Stockholm. När Flamman talar med henne har Vänsterpartiet redan dragit igång med öppna aktiviteter i Rinkeby.
– Man måste vara ute bland folk, det var vi inte tillräckligt under EU-valet, säger hon.
Synligheten och att tilltala med mer aktivism bör också prioriteras, enligt Livh.
– Vi måste ha en slagkraftig och central kampanj som sedan sprids lokalt. Vi måste även se till att agera olika på olika ställen, säger hon. Det gäller att vi breddar oss och fångar upp sociala rörelser. Då måste man vara där rörelser finns. När vi har haft aktivism och en tydligare organisation har det gått väldigt bra, anser Livh.
En tydligare vänster
Riksdagsledamoten Kalle Larsson var också på torgmötet i Rinkeby.
– Vi har känts som lite gamla och tysta istället för att vara rakare, tydligare och roligare. Vi måste ha ett projekt som vi tror på, menar han.
Det rödgröna samarbetet innebär nya utmaningar.
– Det ska stå klart att vi inte är Socialdemokraterna. Samarbetet kan vara förödande annars, menar Livh.
Jenny Lindahl-Persson är informationschef för Vänsterpartiet och instämmer i problembeskrivningen.
– Vi måste ha en egen profil som skiljer sig från både Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Samtidigt måste vi tänka på att inte vara alldeles för konfrontativa, säger hon.
Den kommunikationen förutsätter konkreta budskap och en tydlighet.
– Vi har problemet att vi gärna berättar helheten, vi vill förklara hur allting hänger ihop. Det är bra i en studiecirkel, men det funkar inte som masskommunikation.
Och med dragna lärdomar finns det framtidshopp.
– Jag är optimist av naturen och vill tro att det här valet har varit en nödvändig väckarklocka, menar Svensson. Vi måste jobba mer tillsammans på hela planet och det är ju lättare i ett riksdagsval, menar hon.