Vänsterpartiet tappade ett mandat och rasade drygt sju procent jämfört med förra EU-parlamentsvalet. Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet, ser flera orsaker till tappet.
– Tveklöst beror en del på saknaden av Jonas Sjöstedt. Han är den som tidigare fått flest personröster.
I Västerbotten, Sjöstedts
hemtrakt, förlorade Vänsterpartiet hela 32 procent.
– När partiernas politik blir suddigare blir personerna allt viktigare, säger Magnus Blomgren.
Samtidigt är det inte nödvändigt att lyfta fram karismatiska gestalter till vallistorna, förutsatt att det finns en tydlig politisk linje.
– Piratpartiet är ett bra exempel. Det har nästan inte alls lyft fram personer utan bara varit väldigt tydligt med sina kärnfrågor.
EU-valet mer öppet
Magnus Blomgren menar att Vänsterpartiet har varit ambivalent inställd till EU. Man har presenterat sig som ett EU-kritiskt parti, men inte lyckats konkretisera sin politik.
Å andra sidan behöver inte EU-valet avspegla inrikespolitiken.
– Piratpartiet kommer troligen inte få en lätt resa in i riksdagen. EU-valet är ett öppnare val där många upplever att de vågar chansa mer, det är ingen regeringsmakt som står på spel.
Anki Ahlsten, partisekreterare för Vänsterpartiet, tycker det är för tidigt att göra en analys, men ser ändå lågt röstdeltagande som ett stort problem.
– Vi lyckades inte mobilisera väljarna. Varken våra egna väljare eller övriga EU-kritiker gick iväg och röstade.
Men 2004 röstade de tydligen?
– Då var det ett helt annat inrikespolitiskt läge. Vi hade folkomröstat om EMU året innan och Vänsterpartiet var på den vinnande sidan.
Varför Vänsterpartiet inte kom fram i miljö- och integritetsfrågor som Miljöpartiet och Piratpartiet vann på, tycker hon är svårt att ge något svar på.
– Vi får fundera på det. Eva-Britt Svensson har talat mycket om integritet och övervakning och Vänsterpartiet lägger ofta förslag som är lika bra eller bättre än Miljöpartiets kring miljöpolitik. Ändå är det svårt att bryta sig in i de frågorna.
BAKGRUND: Fler mandat – om Lissabonfördraget ratificeras
Piratpartiet och Miljöpartiet kan få var sitt till mandat, förutsatt att samtliga EU-länder ratificerar Lissabonfördraget, som ändrar antalet mandat. ”Extraparlamentarikerna” kommer redan från början att befinna sig på plats. Trots att Irland inte folkomröstar om Lissabonfördraget förrän i höst – och redan sagt nej i en folkomröstning. Samtidigt är ett irländskt ja inte helt nödvändigt för att driva igenom de extra mandaten. Om Lissabonfördraget faller igen, på grund av Irland, kan den nya mandatfördelningen genomföras av ett EU-toppmöte.
”Tack till alla som kämpat”
På Vänsterpartiets valvaka var de obestridliga stjärnorna Lars Ohly och första namnet på vallistan, EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson. Bådas tal präglades av vi-känsla.
Lars Ohly framförde ett varmt tack till listettan Eva-Britt Svensson.
– Jag är stolt över att du varit vårt förstanamn.
Han framhöll Eva-Britt Svensson som folklig och engagerad, samt att hon varit idog och ”vänt på varje sten” när det gäller att ifrågasätta förmånerna för EU-parlamentariker.
Eva-Britt Svensson mötte stående ovationer på valvakan. Hon talade varmt om glädjen i att vara en del av en rörelse, och tackade för allt stöd i valrörelsen.
– Jag är rörd, lika rörd som vid valkonferensen då jag fick förtroendet att vara den socialistiska och feministiska rösten på Vänsterpartiets lista.
– Tack till alla som kämpat, tillsammans har vi gjort ett bra jobb i parlamentet och en bra valrörelse.