EU-VALET Fortfarande är det ingen majoritet av svenskarna som stöder EU-medlemskapet.
De senaste mätningarna från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som presenterades den 21 maj, visar att stödet för EU är starkare än någonsin tidigare. Enligt SOM tycker 49 procent att ett utträde ur unionen vore en dålig idé, mot 25 procent som vill gå ur.
Bland yngre har EU-stödet ökat mer än bland resten av befolkningen. Sympatisörer till EU-kritiska partier har blivit mer EU-vänliga än de som röstar på andra partier. Främst är det enligt SOM:s mätning ekonomin och livsmedelspriserna, samt miljön, som fått opinionen att ändras.
Mer positiva till EMU
Svenskarna har också, enligt en ny mätning från Skop, fått en betydligt mer positiv inställning till EMU och euron. TT rapporterar att det är 45 procent som vill att Sverige slopar kronan och inför euron enligt Skops mätning. Det är det starkaste stödet sedan 2002. Men 51 procent är motståndare till att införa euron. I september ledde dock motståndarna med hela 22 procentenheter. Den skillnaden har nu har krympt till sex procentenheter.
Birgitta Hultåker, analytiker på Skop, menar att finanskrisen har gjort svenskarna mer positiva till EMU och euron. Hultåker skriver i en kommentar att de som stöder EMU och euron också är mer röstningsbenägna än andra. ”Om det starkare stödet för EMU och euron håller i sig kan det få konsekvenser för valutgången i årets val”.
Men Birgitta Hultåker konstaterar också att det av tradition är lågt deltagande i EU-valen. Därför menar hon att det kan finnas en risk att ”både EMU-anhängare och motståndare överskattar sin benägenhet att rösta”.
Lika stora 2003
Flamman har tittat på inställningen till EU-medlemskapet från år 1995.
Runt 2003 var andelarna svenskar som såg EU-medlemskapet som något positivt respektive negativt nästan lika stora.
Mellan våren och vintern 2007 ökade andelen svenskar som såg medlemskapet som något positivt med fem procentenheter, till 55 procent, enligt EU-kommissionen. Därmed lämnade Sverige den tredjedel av EU:s medlemsländer som klassades som mest EU-skeptiska.
– Det senaste året har vi till exempel gjort stora framsteg i klimatfrågan, som jag vet ligger många svenskar varmt om hjärtat, sade EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström i december 2007.
I slutet av 2007 nåddes alltså ett rekordresultat i Eurobarometern, då 55 procent av svenskarna angav att medlemskapet var en ”god sak”. I motsvarande mätning 1996 var resultatet bara 27 procent.
Men hösten 2007 låg Sverige fortfarande ganska lågt i sitt stöd i förhållande till andra EU-länder. Då hade Sverige 17:e plats när det gällde sympatierna för unionen, men inte längre sist. Den platsen hade förra året Storbritannien.
Stor andel osäkra 2005
SOM-institutet i Göteborg har frågat svenskarna om inställningen till EU sedan 1995. Andelen negativa svenskar var stor år 1996. Då svarade 52 procent att de var ”i huvudsak emot” det svenska EU-medlemskapet, medan andelen som i huvudsak var för låg på 33 procent. Andelen svenskar som inte uppgav sig ha någon bestämd åsikt ökade stadigt från år 1995 (14 procent) till år 2002 (cirka 25 procent). Därefter minskade andelen utan bestämd åsikt fram till 2005 då andelen var 24 procent.