KONFERENS OM AFRIKAS HORN Afrikas horn slits sönder av konflikter, både interna och mellan länderna. Ändå lyckades föreningar från Eritrea, Sudan, Somalia och Etiopien samordna sig kring en konferens med talare från alla länderna.
– Vi påverkas av vad som händer där, vänner som man känt länge slutar hälsa på varandra, det är mycket sorgligt. Det borde vara så mycket enklare i Sverige, här borde vi kunna fungera tillsammans. Jag tror att vi i exil har en viktig roll.
Suad Mohamed är en av organisatörerna bakom konferensen. Hon är förskollärare men samtidigt islamolog, som är mycket ute och föreläser om kvinnans roll i islam. Hon kallar sig stolt den enda kvinnliga imamen i Sverige.
Bygger gemenskap
– Alla stödjer inte det här mötet, de tror inte att det är möjligt. Men jag säger att det krävs tid, de som sitter vid makten kommer inte att sitta där för evigt. Vi ska inte föra dessa konflikter vidare. Det har också blivit bättre här. När det var krig vågade jag inte säga att jag kom från Etiopien, trots att det inte var mitt krig.
Saif Omar är aktiv i den sudanska föreningen. Han pekar på att tiden i Sverige är speciell.
– Diasporan kan ha en mycket viktig roll. Här får vi ett annat perspektiv, där är man så fast i det som sägs där. Här umgås kristna och muslimer utan problem. Här kan vi bygga en gemensam plattform. Dessutom kan detta vara ett tillfälle för svenska organisationer att lära sig mer om Afrikas horn genom alla oss som är här.
Tyvärr är det inte så många svenskar som förstått detta. Det finns ett sprudlande föreningsliv bland invandrarorganisationerna, men de får leva i sin egen värld. Det finns så mycket att lära. Dessutom är det viktigt för dessa organisationer att få mer direktkontakter med det svenska samhällslivet.
Förskola i Sudan
Efter två föredrag erbjöds en färgsprakande lunch av Föreningen för kvinnoutveckling, som har medlemmar från Eritrea, Sudan och Etiopien. Aisha Mussa Gaas är deras ordförande:
– Vi tjänar lite pengar idag, vi arbetar för att stötta flyktingar i östra Sudan. Därför ordnar vi fester och kulturkvällar. Men vi skickar inte i första hand pengar, det viktigaste är att de själva kan få möjlighet att försörja sig. Vi köper symaskiner eller ordnar datorkurser. Vi driver till och med en förskola helt enligt svensk modell.
Auktoritära regimer
Trots att arrangörerna klagade på att det inte kom så mycket kvinnor, var de ändå fler än en fördomsfull svensk skulle inbilla sig. En av föreläsarna skulle närmast kunna kallas feminist när hon utmanade männen i publiken.
Det var själva mötet som var viktigast även om föreläsarna var kunniga. En föreslog till och med en konfederation mellan länderna, medan andra såg det som en väl optimistisk vision. Fortfarande är de flesta av regimerna i länderna ganska auktoritära. Så mycket djupare vågade man inte gå in i konfliktfrågorna i denna välutbildade och artiga församling, där de flesta talade utmärkt engelska. Ändå var arrangemanget mycket spännande. Möten förändrar människor. Människor förändrar världen.
”Vi i exil har en viktig roll”
– Möten förändrar människor. Människor förändrar världen. Så inleder Yasin Ahmed den tredje fredskonferensen om Afrikas horn som hölls i Kista, utanför Stockholm, i helgen.