– Det här visar att det går att få rätt om man ger sig fan på det och har ett fack som backar upp en, säger Axel Green, från SAC, som var med och förhandlade i konflikten.
De flesta känner till Berns genom världsartisters uppträdanden, Hasse och Tage-revyerna, samt det legendariska Röda rummet. För en del är Berns även känt för fackliga konflikter.
Nyligen bedrev SAC förhandlingar för tre medlemmar som var tillsvidareanställda, men med ett kontrakt med noll procent tjänstgöring.
– De skulle alltid vara tillgängliga, arbetsgivaren kunde ringa en timme innan de skulle börja jobba. Samtidigt som arbetsgivaren inte behövde ta något som helst ansvar, säger Axel Green.
När facket fick igenom ett anställningskontrakt som utgick från heltidstjänstgöring sades plötsligt de anställda upp. För en av dem, som just hade begärt pappaledighet, blev det ett extra hårt slag.
Axel Green säger att han inte vet om pappaledigheten hade någon betydelse, men att det kan ha varit den utlösande faktorn.
– Han hade fräckheten att begära föräldraledighet strax efter att han hade haft fräckheten att begära ett lagenligt anställningsavtal.
Berns har uppgett arbetsbrist som skäl till uppsägningarna. Men enligt Axel Green var det bara just dessa medlemmar som sades upp som dessutom arbetat olika lång tid inom företaget. Facket satte Berns i blockad, som kom att pågå i över en månad. Till slut fick facket rätt. Samtliga tre återanställdes.
– De är självklart glada över att vara tillbaka på sina jobb, säger Axel Green.
Tidigare har företaget varit i blåsväder för att, via en underleverantör, ha anlitat papperslösa städare, som ibland inte ens fick sin lön utbetald. Efter en facklig blockad tvingades Berns att backa och ge städarna fast jobb.
Under den dryga månad som konflikten pågick avlöste aktionerna utanför Berns varandra. En av dem som besökte stället under en pågående blockad var Uje Brandelius, pressekreterare på Vänsterpartiets riksdagskansli.
När Flamman ringer upp honom är han djupt ångerfull.
– Jag följde med strömmen av människor in och förstod inte att det pågick en blockad. Det var jättedumt och jag har bett om ursäkt till Berns’ arbetare.
Enligt dem jag har varit i kontakt med hade flera av strejkvakterna neongula västar på sig och det ska även ha funnits en banderoll på plats. Vad tänkte du när du såg det?
– Jag minns faktiskt inte vad jag tänkte just då. Jag såg att det pågick någon sorts aktion utanför Berns, men förstod inte att det var en blockad. Jag läste inte heller flygbladen som delades ut.