I KRISENS SPÅR Dessutom sänks produktionstakten vid gruvorna i Malmberget och Kiruna med runt tio procent, fram till årsskiftet 2010. Det innebär att 400 jobb på ett eller annat sätt kommer att försvinna från gruvföretaget.
– Marknadsutvecklingen i Europa, där vi har de flesta av våra kunder, är fortsatt svag. Vi parerar den låga efterfrågan för den period vi kan överblicka genom att minska på framför allt pelletstillverkningen, säger LKAB:s vd Ola Johnsson till Norrländska socialdemokraten (NSD).
Hela samhällen drabbas
Varslen vid LKAB får konsekvenser för hela Malmfälten. Enligt Patrik Söderholm, professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet, innebär varje förlorat gruvarbetarjobb att minst två arbetstillfällen utanför gruvan försvinner, på grund av minskad konsumtion och minskad efterfrågan av tjänster. Samtidigt pågår förhandlingar om ett lokalt krisavtal vid LKAB. Företaget vill ha till stånd ett avtal som bygger på IF Metalls ramavtal, med sänkt arbetstid och därmed sänkt lön. Facken har hittills sagt nej.
– Vi säger blankt nej, LKAB är inget krisföretag, säger Hans Fängvall, klubbordförande i Svappavaara-gruvan och ordförande i IF Metalls avdelning i Malmfälten, till NSD.
Han och andra fackliga företrädare menar att den ekonomiska nedgången går att parera på andra sätt. Utbildningssatsningar är en lösning man har diskuterat.
Facken har påpekat att LKAB fortfarande går med vinst, om än med en minskad vinst i jämförelse med tidigare år.