45 procent av alla inskrivna på arbetsförmedlingen saknar rätt till arbetslöshetsersättning. Bland personer under 25 år är det bara var femte som får a-kassa. Detta enligt en ny undersökning från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Jämfört med 2004 då 70 procent av alla öppet arbetslösa hade rätt till ersättning är det ett stort ras.
– I undersökningen har vi sett flera orsaker till det. Många får aktivitetsstöd istället. Reglerna för arbetslöshetsersättning har blivit hårdare, särskilt för studenter. Dessutom har vi haft en lång högkonjunktur som gjort att kanske framför allt yngre valt att inte gå med i a-kassan, eftersom det funnits gott om jobb, säger Fredrik Jansson-Dahlén, enhetschef för Forskningsenheten på Arbetsförmedlingen.
Men var inte arbetsmarknaden god på till exempel 1980-talet också och då var ändå de flesta med i a-kassan?
– Det stämmer att det fanns gott om jobb då, men jag kan inte svara på om fler yngre var med i a-kassan.
Även facken har märkt av förändringen.
– Vi märker att det är allt fler som står helt utan någon som helst rätt till ersättning. Kvinnor har ofta drabbats hårt eftersom de generellt redan har en svagare ekonomi, säger Oscar Ernerot, LO-ombudsman med inriktning på arbetsmarknadspolitik och ekonomi.
Enligt Oscar Ernerot är det ofta de som verkligen borde vara med i a-kassan som inte är det. Personer med tillfälliga anställningar och unga som inte har hunnit etablerat sig på arbetsmarknaden.
Att man inte har råd är ett vanligt skäl till att stå utanför. I princip alla a-kassor har tvingats höja avgiften.
Men det förklarar inte skillnaden mellan 2004 och 2009, då antalet personer utan rätt till arbetslöshetsersättning ökade redan innan avgifterna höjdes.
Enligt undersökningen uppger en stor del att de får sina inkomster från främst aktivitetsstöd. Viktigt att komma ihåg är att aktivitetsstödet i de flesta fall är lägre än a-kassan. Tillfälliga jobb och försörjningsstöd är också vanliga inkomstkällor. I åldersgruppen under 25 år uppger en fjärdedel att de får socialbidrag. Många har också svarat att de lever på sparade pengar. Drygt hälften av alla utan a-kassa har ingen annan inkomst, vilket troligen innebär att många är beroende av sin familj för att klara sig ekonomiskt.
Viss ökning på socialkontor
Flamman har ringt runt till några socialkontor och frågat om man märker att fler arbetslösa söker försörjningsstöd. De vi talat med säger att de noterat en viss ökning, men kan inte säga säkert vad den beror på.
– Det kommer fler arbetslösa hit. Men vi vet inte säkert om det verkligen beror på att fler står utan rätt till ersättning eller om helt enkelt fler är arbetslösa. Däremot ser vi att det är svårare att komma in på arbetsmarknaden, säger Hans Carlsson, resultatområdeschef på social- och omsorgskontoret i Södertälje.