EU-kommissionen har kommit med ett nytt förslag om regler kring föräldraledighet. Syftet är att förbättra för kvinnor i de EU-länder som har en starkt begränsad rätt till föräldraledigt. Men för Sverige och en rad andra EU-länder kan direktivet istället bli ett bakslag.
– För oss som har en generös föräldraförsäkring är det här en utmaning, säger Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.
Förslaget går ut på att mammaledigheten inom EU förlängs, till minst 18 lediga veckor, istället för som idag 14. Av dessa skulle mamman vara tvungen att ta ut sex veckor direkt efter förlossningen, till skillnad från de två obligatoriska veckorna idag. Enligt Eva Uddén Sonnegård har flera medlemsländer invänt mot att papporna helt glömts bort i förslaget. Då fler veckor viks åt mamman kan det innebära att pappan tar ut mindre föräldraledighet än vad han skulle ha gjort annars.
Dessutom vänder man sig mot den förlängda obligatoriska ledigheten för mamman. ”Ledighet bör vara en rättighet och inte ett tvång”, skriver Arbetsmarknadsdepartementet i en promemoria till EU-nämnden. Departementet påpekar även vikten av att kvinnor ska kunna gå tillbaka till sitt arbete när de önskar och att män ska ha möjlighet att vara föräldralediga.
Eva Uddén Sonnegård tror att det här blir en fråga som Sverige kommer att driva som ordförandeland i EU.
– Vi kommer inte att gå med på försämringar i föräldraförsäkringen.
Är det inte principiellt märkligt att över huvud taget ha obligatorisk ledighet för kvinnor, även om det bara rör sig om två veckor?
– Det kan man tycka utifrån ett svenskt perspektiv men man får komma ihåg att det finns 27 medlemsländer i EU. I många länder har synen på föräldraledighet inte kommit så långt.
Enligt Europaportalen har både Finland, Tyskland och Portugal protesterat mot förslaget. Anledningen är att de anser att direktivet skulle innebära en försämring även för deras föräldraförsäkring.
EU borde inte besluta
I Sverige har förslaget väckt reaktioner.
– För det första borde EU inte lägga sig i föräldraledigheten, det ska vara upp till varje enskilt medlemsland att bestämma, säger Eva-Britt Svensson, vänsterpartistisk EU-parlamentariker. Men om nu det mansstyrda och ojämställda EU inte kan hålla fingrarna borta, så borde det åtminstone vara möjligt för Sverige att ha kvar en bra ledighet för både mammor och pappor.
Även arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) har uttalat sig kritiskt och säger att det inte kommer bli aktuellt med en lagändring som gör föräldraförsäkringen mer ojämställd.
Karin Hansson, ordförande för Forum för feministiska föräldrar (Foff) i Stockholm, säger att man inte tagit ställning till direktivet, men spontant tycker hon det låter som en försämring.
– I Foff Stockholm är vi för en individualiserad föräldraförsäkring. Det här låter som en tillbakagång.