Tusentals varslas om uppsägning inom bilindustrin. Men kommuner och landsting skär också ner på personal – utan att det märks. Trots att de anställda blir lika hårt drabbade. Det menar Kommunals Birthe Josephsson.
– Det blir ju lika arbetslösa, även om de haft en kortare anställning.
Birthe Josephsson pekar på att många inom vård och omsorg, som arbetar för kommuner och landsting, idag har deltider, timanställningar och tidsbegränsade anställningar.
Löneminskningar lägger lock
I veckan rapporterades att IF Metall går med på att rädda jobb genom lägre lönekostnader. Det som i media framställs som ”lönesänkning”, är mer precist en arbetstidsminskning. Kommunals Birthe Josephsson arbetar med de jämställdhetspotter som ska minska löneskillnaderna mellan mansdominerade och kvinnodominerade yrken. Hon tror inte att löneminskningar inom verkstadsindustrin gör att kvinnor kommer ikapp lönemässigt. I Tyskland har löneminskningstrenden inneburit att även vård- och omsorgsanställda har fått stå tillbaka.
– Det lägger ett lock över avtalsrörelsen. Det skapar en återhållsamhet på hela arbetsmarknaden, säger Birthe Josephsson.
– Om det var svårt få ett resonemang om jämställdshetpotter när det var goda ekonomiska förutsättningar, har jag svårt se att det ska bli lättare när vi står i ekonomisk kris som nu.
Från arbetsgivarhåll kommer applåder för ”Metall-modellen”. Arbetsgivarnas främsta krav i avtalsrörelsen 2010 kan bli att få bestämma löner och arbetstider lokalt, enligt tidningen Kommunalarbetaren.
– Detta behövs också i de privata vårdföretagen där Kommunals medlemmar arbetar. Och lokala arbetstidsscheman som tvättstugemodellen fungerar ju redan utmärkt där, säger Jonas Milton, vd för privata tjänsteföretagens förbund Almega, till Kommunalarbetaren.
Redan idag är alltså kommuner och landsting drabbade av krisen. Men framöver spås närapå slakt av verksamhet. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har fått skriva ner prognoserna kraftigt för 2010. Antalet varslade i kommuner och landsting under 2009 är redan högre än under hela förra året, enligt Dagens Samhälle.
Under januari och februari i år har kommuner och landsting hittills varslat 2 733 anställda om uppsägning. Under hela 2008 varslades totalt 2.507 anställda. Landstingen har hittills i år varslat 1.788 personer, mot 142 under hela 2008.
Annika Jöhnk, arbetsgivardirektör på SKL, säger till Dagens Samhälle att det inte är aktuellt med lönesänkningar för deras del.
– Vi går och väntar besked från riksdag och regering om extra resurser. Under tiden följer vi utvecklingen i kommuner och landsting.
Kvinnor har avstått länge
Birthe Josephsson på Kommunal säger att det är en del av de ojämställda villkoren att kvinnor har mer osäkra anställningar än män. Hon menar att det är kortsiktigt att skära ner på vård och omsorg i kristider.
– Krisen i bilsektorn handlar ju om att folk inte har råd att köpa bilar och därför väljer bort det. Men det kan man ju inte säga om vår sektor, att folk kan välja bort våra tjänster.
Birthe Josephsson menar att kvinnor i alla år har avstått från lön, genom att vara underbetalda generellt i förhållande till utbildning, ansvar och kompetens.
– Möjligheten att försörja sig på sitt jobb är den viktigaste jämställdhetsfrågan för oss. Och då handlar det både om storleken på lönen och det antal timmar man jobbar. Och det är många om inte får arbeta så mycket som de skulle vilja.