– Arbetarrörelsen, SAP och LO kan ses som ett institutionaliserat uttryck för den manliga normen, som jag lite fjantigt har kallat för Gösta.
Yvonne Hirdman är professor i historia och var den som införde begreppet genus i Sverige.
– Det är fascinerande att man ens kan prata om ”kvinnor och arbetarrörelsen”. Vaddå? Har inte kvinnor någonting med arbetarrörelsen att göra?
Socialismen är en manlig ideologi, säger Hirdman, och fortsätter:
– Alla stora ideologier och religioner bygger på att mannen är människan i världen.
I år är det 100 år sedan den manliga rösträtten infördes i Sverige.
Har man inom arbetarrörelsen ansett att kampen för mäns demokrati och socialism har fått gå före och kvinnofrågorna ska komma sedan?
– Självklart, oh ja! Så har diskussionen varit. Manlig rösträtt först och när vi fått den kan vi kämpa för er.
Hirdman säger att resonemanget var självklart utifrån den tidens verklighet, och att hon inte vill moralisera.
”I andra hand” anser Yvonne Hirdman kunde vara en titel på kvinnor och arbetarrörelsen. Under 1960- och 70-talet var klass före kön ”som en brinnande skrift på himlen”, säger hon.
Idag har arbetarrörelsen en annan strategi, menar Hirdman. SAP:s och LO:s ordföranden är kvinnor. Men hon påpekar också att det inte är samma starka arbetarrörelse som det var då.
Under 1950-talet sågs det inte som ett problem att löneskillnaderna mellan män och kvinnor var 30 procent, att olika löner var inskrivna i kollektivavtal eller att det fanns tio procent kvinnor i riksdagen.
– Tänk dig det – 90 procent män! Och ingen tyckte det var problematiskt.
Men man får inte glömma bort innehållet i den politik som börjar föras med folkhemspolitiken på 1930-talet, menar Hirdman. Det är när kvinnor betraktas som en del av arbetarrörelsen som det tas kliv framåt. Under 1960- och 1970-talet kom föräldraförsäkringen, jämställdhetslagen och så vidare.
– Kvinnofrågan måste uppfattas som en allmän fråga, en fråga som angår oss. Oss män, Gösta. Det är vad som sker på 1930-talet och 1960- och 70-talet, när man försöker skapa jämställdhet med hjälp av jämlikhet. Det var kvar ett segrergeringsmönster, men i en annan sättning.