Hela njurenheten på Gotland läggs ut på entreprenad. Det blir den första njurenhet i landet som privatiseras helt och hållet. Hälso- och sjukvårdsnämnden har tidigare budgeterat att enheten kostar ungefär 16 miljoner kronor om året att driva i kommunal regi.
Företaget Diaverum Sweden AB som vann upphandlingen säger sig kunna driva verksamheten för nästan fyra miljoner mindre per år.
Miljöpartiet och vänsterpartiet anser att det rör sig om ren prisdumpning. ”Den borgerliga alliansen på Gotland riskerar såväl patientsäkerheten som gotlänningarnas skattepengar när man låter ett vårdbolag som ägs av ett multinationellt riskkapitalbolag ta över njurenheten och dialysen på Visby lasarett”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.
Ett av skälen till att Diaverum, som ägs av ett portugisiskt bolag, vann upphandlingen var att de lovat att bemanna enheten med fasta läkare. Socialdemokraterna är skeptiska till beslutet.
Risk för ”vårdgalleria”
– Jag ser det här beslutet som första steget mot att Visby lasarett blir en ”vårdgalleria”. Saknas det läkare så lägger man ut verksamheten på anbud, säger Åke Svensson (s), till Gotlands Allehanda.
Han påpekar även att projektet är särskilt riskfyllt då det inte prövats tidigare någonstans.
– För mig är det ointressant om verksamhet bedrivs i egen regi eller läggs ut på anbud. För oss var det här ett sätt att få kontinuitet inom njurmedicinen på Gotland, säger nämndens ordförande Per-Olof Jacobsson (c).
Njurenheten är troligen inte den sista privatiseringen i kommunen. Det finns även planer på att privatisera ungdomsmottagningen.