Fritidsverksamheten i Farsta stadsdelsnämnd i Stockholm utsätts för besparingar. Fritidsgården Hörnet kommer att läggas ut på entreprenad. En halvtidstjänst dras in när rastverksamheten som bedrivs där idag läggs över på Gubbängsskolan som inte har resurser att driva den.
Sara Davin Omar ser flera risker med besparingarna. Hon berättar att det tidigare varit stökigt på skolan, men att situationen nu förbättrats betydligt, bland annat tack vare att det har funnits fler vuxna tillgängliga på rasterna. När personal nu försvinner är hon orolig för att konflikterna kommer att blossa upp igen.
– Tyvärr har det varit en del bråk på skolan, men Hörnet har varit platsen dit alla går, säger hon.
Stora nedskärningar
Anna Persson, samordnare för fritidsgårdens hela verksamhet är också oroad.
– Det här är jättehemskt, det försvinner ögon och öron som ser och hör och vuxna som kan knyta relationer till barn och unga.
Hon tycker att fritidsgården i dagsläget fungerar bra och att rastverksamheten fyller en viktig funktion.
– Idag kommer till exempel ungar som skolkar ofta ner till Hörnet. Vi ser dem, kollar schemat och ser till att de går till sin lektion. Vart kommer de att gå när inte rastverksamheten finns?
Förutom att fritidsgårdens verksamhet minskar kommer även en rad andra nedskärningar att göras. 3,9 miljoner, eller tolv heltidstjänster, försvinner från Farstas fritidsverksamhet.
– Moderaterna tycker att var och en ska ta hand om sina egna barn, men tyvärr fungerar det inte så, de ser inte verkligheten, säger Anna Persson.
Anna Persson säger att det är svårt att mäta vilken effekt en fungerande fritidsverksamhet har. Därför är det lätt hänt att sådana saker får stryka på foten. Hon har till exempel bildat en tjejgrupp för tjejer i nian som mår dåligt på olika sätt.
– Jag är fast övertygad om att gruppen har haft stor effekt på de här tjejerna. De har fått telefonnummer dit de kan ringa på kvällstid om det behövs. Det har de också gjort. Men det är svårt att säga exakt hur det skulle ha varit utan gruppen.
Anställda vill tillhöra kommunen
Exakt hur besparingarna slår är oklart eftersom mycket handlar om att lägga ut på entreprenad eller flytta över verksamhet till skolan. Birgitta Holm, ordförande för Farsta stadsdelsnämnd (m), är på semester och har inte gått att nå. Arne Fredholm, moderat ledamot i nämnden, känner inte till att det skulle bli några besparingar alls.
– Nej, i så fall har jag missat något radikalt. Vad jag förstår sker vissa förändringar, men inga nedskärningar.
Detta går tvärtemot de uppgifter som personalen har fått. I fallet med Hörnet har det varit tal om att låta elever och lärare överta öppettiderna på raster. Något som sågas av både elevrådsordföranden och fritidsgårdens samordnare.
– Lärarna har mycket arbete ändå och det kan inte vara meningen att vi elever ska jobba istället för fritidspersonal, säger Sara Davin Omar.
– Det där kommer aldrig att funka. Det är två helt skilda verksamheter. Hur ska man plötsligt stoppa in lärare i fritidsgården utan att någon har ett övergripande ansvar? säger Anna Persson.
Till våren görs upphandlingar kring Hörnet och två parklekar i en paketlösning.
– Många anställda här vill vara kvar i kommunal regi och väljer kanske att gå någon annanstans när ett företag tar över, säger Anna Persson.