I framtiden kan det införas en tidsgräns för hur snabbt fackförbund får ta till sympatiåtgärder i konflikter. Svenskt näringsliv har tidigare gått ut med att man vill begränsa eller helt ta bort rätten till sympatiaktioner i det nya huvudavtalet. Nu tycks även LO och PTK öppna för begränsningar i strejkrätten.
– Man får ta fajten själv först. Det är väl inte orimligt med en viss fördröjning när det gäller sympatiaktioner, man får vänta lite innan man ropar på sina kompisar, säger Lars-Bonny Ramstedt, PTK:s förhandlingschef, till LO-tidningen.
Enligt Lars-Bonny Ramstedt är LO, PTK och Svenskt näringsliv i stort överens om de nya reglerna.
Facken försvagas
Men reaktionerna från LO:s medlemmar och förtroendevalda har varit starkt negativa.
– Det är helt oacceptabelt. Vi behöver konflikträtten. Utan den rubbas balansen mellan parterna. Det känns som en försvagning av fackens ställning är på gång, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggettan i Stockholm, till LO-tidningen.
Han menar även att de flesta LO-förbund inte vill ha inskränkningar i konflikträtten och att LO därför inte har mandat att besluta om det. De flesta kritiker tycker att inskränkningarna försvagar fackens ställning, samt att fackförbund måste ha rätt att ta till sympatiåtgärder snabbt.
– Det känns jävligt kasst när de ger sig på sympatiaktionerna. Många fack står och faller med rätten till sympatiaktioner, säger Jeanette Stojic, IF Metalls klubbstyrelse på Alfa Laval i Malmö, i samma artikel.
Hon påpekar även att det kan komma bli svårare i situationer där fack kämpar för att få teckna kollektivavtal, där sympatiåtgärder ofta spelar en stor roll.