Neddragningarna inom kommuner och landsting riskerar att bidra till en tillbakagång för jämställdheten. I Skåne har ett sjukhus inom länet annonserat ut flera deltidstjänster för sjuksköterskor. Detta trots att det finns ett beslut inom Region Skåne från 2003 om att nya tillsvidareanställningar enbart får vara heltidstjänster.
– När ekonomin ska åtgärdas ska det tydligen göras genom att ge mindre arbete och försämrade förutsättningar för kvinnor, säger Susi Nilsson, ledamot i styrelsen för Vårdförbundets avdelning Skåne, till Flamman.
Mindre inflytande
Susi Nilsson drar flera exempel på hur besparingarna inom kommuner och landsting generellt drabbar just kvinnor. På flera håll i landet har det lagts fram förslag på att vårdpersonal ska gå från att arbeta två helger av fem, till att arbeta varannan helg.
Det finns även förslag på delade scheman, det vill säga att personal arbetar några timmar på morgonen respektive kvällen, istället för en sammanhängande arbetsdag. Nedskärningarna leder även till att anställda ofta får mindre inflytande över sina arbetstider. För exempelvis ensamstående föräldrar kan deltidslöner och mer obekväma arbetsscheman bli i princip omöjliga att klara av.
– Som lönerna ser ut i våra yrkesgrupper fungerar det inte med deltidstjänster. Det känns som en tillbakagång till 1960- 70-talet, då kvinnan gick ut och arbetade för att få en liten inkomst medan mannen försörjde familjen, säger Susi Nilsson.
Från det aktuella sjukhuset har man gått ut och sagt att det berodde på ”olyckliga omständigheter” att man frångick beslutet om enbart heltidstjänster och att det inte är något som man gör generellt.