Anders Neergaard var en av dem som var kritisk till att vänsterpartiet inledde ett samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet. Nyligen valde han att avsäga sig sin plats i partistyrelsen.
I en debattartikel i vänsterpartiets medlemstidning Vänsterpress skriver han att: ”Överenskommelsen innebär att vi accepterar att gömma undan vår ekonomiska politik som vi har menat utgjort ett alternativ till de nyliberala ramar som omöjliggör en politik för ökad rättvisa”.
Vidare anser han att vänsterpartiet i alltför hög utsträckning har ställt upp på de två övriga partiernas premisser. I synnerhet när det gäller den ekonomiska politiken. Han påpekar även att det är olyckligt med ett nära samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet inför EU-valet.
”Som enda parti i riksdagen som är emot EU, ingår vi nu i ett samarbete med ett EU-positivt parti /…/ och ett parti som i höstas blev halvpositiv till EU. I valrörelsen i juni riskerar Sverigedemokraterna att göra ett bra val och vår position försvagas som kopplade till ett EU-positivt etablissemang.”
Skåne kritiskt till samarbete
Ruzica Stanojevic, ordförande i vänsterpartiet Skåne, Anders Neergaards hemdistrikt, beklagar avhoppet.
– De som har varit mer kritiska i partistyrelsen behövs. Men samtidigt respekterar jag beslutet och hans bedömning att han inte kan bidra på ett konstruktivt sätt längre.
Inför beslutet om samarbete valde en annan skånsk partistyrelseledamot, Martina Nilsson, att reservera sig.
– Vi är ett av distrikten som kanske inte jublat alltför mycket över det rödgröna samarbetet. Även om det förstås finns olika uppfattningar skulle jag nog säga att Anders Neergaards och Martina Nilssons är den som är mest representativ här, säger Ruzica Stanojevic.
Framför allt har man varit kritisk till hur beslutet om samarbete har fattats. Många tycker, liksom Neergaard, att partiet backat för mycket ifråga om budgettak och budgetdisciplin. Samtidigt betonar Ruzica Stanojevic att det inte är någon större konfliktfråga.
– Visst har vi fört diskussioner, men det är på den nivån att vi kan enas om att vi tycker olika.
Partistyrelsen bedömde annorlunda
En rundringning till några av de större partidistrikten visar att frågan om samarbete inom oppositionen inte tycks ha varit föremål för någon större diskussion.
– Det har nästan varit ovanligt tyst i partiorganisationen, säger Marianne Eriksson, ordförande för vänsterpartiet Storstockholm. Jag tror det kan vara ett avvaktande där man vill se vad man kommer överens om i grupperna först.
Från partistyrelsens sida beklagar man Neergaards avhopp.
– Anders Neergaard är en väldigt engagerad och konstruktiv person som bidrog till mycket, säger Anki Ahlsten, partisekreterare.
Hon håller inte med om att ett samarbete innebär ett steg högerut för vänsterpartiet.
– Man kan inte dra den slutsatsen av det material som är framtaget.
Hon påpekar även att det kommer att finnas stora möjligheter att påverka arbetet i grupperna. Just nu håller man inom vänsterpartiet på att undersöka möjligheten till medlemsomröstningar i viktigare frågor.
Anders Neergaard har valt att inte ge några kommentarer utöver inlägget i Vänsterpress. Avhoppet från partistyrelsen innebär inte att han lämnar partiet.