– Jag är väldigt förväntansfull, säger Ulla Hoffmann, (v), som sitter i gruppen för en rättvis och hållbar värld.
Hennes grupp kommer bland annat att behandla frågor kring hur Sverige ska agera i EU, utrikes- och säkerhetspolitik och flyktingfrågor. Flera av dessa teman innehåller brännbara frågor där partierna har olika åsikter. Ett exempel är Afghanistan, där vänsterpartiet vill ta hem de svenska trupper som finns där. Socialdemokraterna vill tillsätta fler. Men Ulla Hoffmann är inte särskilt oroad över hur samarbetet ska fungera.
– Det är klart vi har olika hållning, annars vore vi inte tre olika partier, men jag tror att vänsterpartiet kan få igenom mycket av vår syn på flykting- och utrikespolitik i gruppen. Vi är ett internationellt parti och det här är frågor där vi kan göra skillnad.
Hon betonar även att det är en regeringsplattform och inte en valplattform som arbetsgrupperna ska ta fram till 2010.
– Vi går fortfarande till val som tre olika partier.
Bred allians
Även Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för vänsterpartiet och en av representanterna i gruppen för jobb och ekonomi, ser positivt på gruppernas möjligheter.
– Det är väl ingen direkt hemlighet att vänsterpartiet säkert har lättare att hitta en gemensam syn på arbetsmarknadspolitik med socialdemokraterna än med miljöpartiet. Men tanken är inte att partierna ska jobba bort från sin egen politik, utan hitta en övergripande syn på de här frågorna. Det har vi goda möjligheter att lyckas med.
Josefin Brink tycker även att det är en viss skillnad på de rödgröna arbetsgrupperna och den borgerliga allians som presenterades inför valet 2006, där förhandlingarna i det närmaste skedde på partiledarnivå.
– Tanken är inte att det här ska vara stängda förhandlingsgrupper utan att det ska föras diskussioner dels i partierna, men även i till exempel fackliga organisationer.
Tidigare kritiker i arbetsgrupp
Kalle Larsson från vänsterpartiet, har tidigare varit kritisk till samarbetet. Numera sitter han i gruppen för storstadens utmaningar.
– Jag tyckte det var fel tillfälle för ett sådant samarbete då, nu när beslutet ändå är fattat behövs en så bra grund som möjligt för samarbetet.
Han tror även att gruppernas öppna arbetssätt, där man lyssnar och samlar in åsikter från olika håll, är en fördel för vänsterpartiet.
– Jag tror att vänstern generellt är starkare än vänsterpartiet, många människor har att vinna på en bra och tydlig vänsterpolitik.
BAKGRUND: De fem arbetsgrupperna
Jobb och ekonomi
Klimat och miljö
Välfärd och rättvisa
Storstadens utmaningar
En rättvis och hållbar värld