I veckan var det sju år sedan det uppmärksammade mordet på Fadime Sahindal. Det viktigaste som hänt under de här sju åren är att de här frågorna har fått mer uppmärksamhet, enligt Amineh Kakabaveh.
– I dag är det ingen som inte känner till begreppet hedersförtryck. Ungdomar kan sätta ord på det de utsätts för på ett annat sätt än för sex-sju år sedan.
Dispens för giftemål för minderåriga
Samtidigt tycker hon inte att det hänt lika mycket i lagstiftningen eller i myndigheters arbete kring frågorna. Ett exempel är äktenskapslagen. I Sverige måste man vara myndig för att gifta sig. Men det är möjligt att söka dispens från Länsstyrelsen för personer under 18.
– Det är en paradox! Samma myndighet som har satt ihop ett team för att förhindra barnäktenskap är de som ger dispens till minderåriga att gifta sig.
För de ungdomar som utsätts för påtryckningar om giftermål från familjen ger lagstiftningen inget skydd.
– Barnäktenskap finns i Sverige i dag. Jag stöter på massor med fall när jag föreläser ute i landet. Personal från socialtjänsten vet att det förekommer, men har liten möjlighet att stoppa det. Jag har mött många tjejer som är 22-23 år med barn som är sju-åtta år, då kan man fråga sig hur gamla de egentligen var när de gifte sig.
Arbeta med attityder
Förutom lagstiftning vill Amineh Kakabaveh även att man arbetar med information och attitydförändringar. Hon är noga med att betona att hedersproblematik inte är kopplat till någon specifik religion eller kultur, utan finns i stora delar av världen. Inte heller anser hon att hederstänkande är något oföränderligt. Hon jämför med antiaga-lagen som kom 1979.
– Attityderna förändrades inte över en natt, men i dag är det betydligt färre föräldrar i Sverige som tycker aga är okej än vad det var för 40 år sedan.
Niklas Kelemen, som arbetat med hedersproblematik inom Rädda barnen, håller med om vikten av informationsarbete. Ett förslag tycker han vore att integrera jämställdhetsperspektiv och barns rättigheter i undervisningen i svenska för invandrare.
Satsas för lite
– När jag träffade Fadime Sahindal 2001 trodde hon inte det var sant när jag sade att det inte fanns något sådant. Nu har det gått ytterligare åtta år sedan dess.
Han är även kritisk till att det satsas så lite på att stoppa hedersrelaterat våld.
– Det finns enstaka insatser som görs av exempelvis vänsterorienterade turkiska och kurdiska organisationer, men från myndighetshåll görs inte så mycket för att söka dialog och förändra attityder.
BAKGRUND: Hedersproblematik utreds i Stockholm
Över 2.000 elever i Stockholm stads skolor har svarat på frågor om hur deras liv ser ut och vad de tillåts göra. Till exempel får eleverna svara på om de får delta i sex- och samlevnadsundervisning i skolan eller åka på klassresa. Syftet är att utreda förekomsten av hedersproblematik i Stockholmsområdet. Resultatet presenteras i mars.