– Det var en väldigt spänd stämning, särskilt första kvällen, säger Aida Ghardagian, journalist och boende nära Rosengård, som av nyfikenhet gav sig ut för att bevaka oroligheterna i stadsdelen i Malmö innan jul.
Bakgrunden till händelserna var att bostadsbolaget Contentus sagt upp Islamiska kulturföreningen från en källarlokal i området. Lokalen ska i stället användas som bostad för nyanlända flyktingar.
Dessutom ”passar inte aktiviteten i lokalen i området”, säger Ilmar Reepalu, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö till Sydsvenskan.
Föreningen hävdar att det rör sig om diskriminering. Samtidigt har Islamiska kulturföreningen kritiserats för att representera en djupt konservativ inriktning av islam, kallad salafiterna.
Lokalen har tidigare ockuperats av ungdomar som haft den som fritidsgård. Den 15 december gick polisen in i byggnaden och ska ha använt polishundar och pepparsprej mot de tre ungdomar som befann sig där just då.
Det blev upptakten på oroligheter som ledde till bilbränder, raketskjutning och stenkastning mot polisen. Aida Ghardagian beskriver händelserna som ”omskakande”.
– Jag såg flera bilar som brann och det märktes att det fanns en påtaglig rädsla och aggressivitet bland poliserna.
Få tillresta aktivister
I medier har det rapporterats om att oroligheterna dragits igång av vänsteraktivister och i vissa fall fotbollshuliganer. Aida Ghardagian tycker inte att den bilden stämmer.
– När jag kom ner dit var det ungdomar som frågade mig vad jag gjorde där eftersom jag inte bor där. Jag uppskattar att de flesta som befann sig där var unga och barn från området.
Under den tid som polisens extrainsats pågick kom det, enligt polisen, in ett 60-tal anmälningar rörande skadegörelse, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Men inga människor ska ha kommit till skada.
Aida Ghardagian är kritisk till att det inte gjordes några försök att föra en dialog med ungdomarna.
– Det fanns inga försök till samtal eller löften om en ny lokal, i stället skickade man bara dit polisen.
Andreas Konstantinides (s), stadsdelsfullmäktigeordförande i Rosengård tycker inte att man kunde ha gjort mer för att förhindra bråk.
– Jag förhandlar inte med stenkastare. Den som söker dialog måste följa lagar och förordningar, säger han till Sydsvenskan
Bakgrunden sociala problem
Aida Ghardagian lärde känna några av ungdomarna under de dagar som oroligheterna pågick. Hon menar att händelserna bottnar i sociala problem.
– Herrgården är det allra fattigaste området i Rosengård. Många var arga och frustrerade. Ungdomarna berättade om lägenheter med kackerlackor och utan tillräcklig värme.
Hon tycker mediernas rapportering kring händelserna på många sätt har varit felaktig och att det medvetet spridits desinformation om vad som hänt.
– Det har inte varit någon fokus på de verkliga problemen, eller bakgrunden till oroligheterna, det har mest rapporterats om tillresta huliganer. Första kvällen fanns det över huvud taget inga journalister där.
Efter några dagars spänd stämning lade sig oroligheterna och läget i Rosengård idag beskrivs som lugnt. Stadsdelsförvaltningen har sagt att man inte kommer att hjälpa föreningen att hitta en ny lokal. Samtidigt påpekar man att det satsas mycket resurser för att skapa meningsfulla aktiviteter för unga i Rosengård.