Siv Öberg rekommenderar:
Dokumentär
En desertörs bekännelse
Joshua Key.
Bonnier Pocket, 2008.
En triggad soldat, patriot och övertygad om att Irak vimlar av terrorister, tar värvning på grund av sin fattigdom. Efter några månader är han ett darrande vrak, utmattad av att dagligen misshandla, fängsla och skicka oskyldiga civila till fångläger. Skakande men avslöjande läsning.
Fakta
Tortyrens återkomst
Mattias Gardell.
Leopard, 2008.
Den som orkar ta itu med Mattias Gardells starka bok blir rikt belönad. Den redogör för tortyrens historia på en hög vetenskaplig nivå samtidigt som den är lättbegriplig. Exemplet Guantanamo visar med fasansfull tydlighet hur USA bryter mot alla tänkbara mänskliga rättigheter.
Henning Süssner rekommenderar:
Fakta
Befria parlamentarikerna
Kurt Sjöström.
Nixon, 2008.
En inspirerande liten debattskrift som handlar om vänsterns behov av att hitta en vision med förankring i medborgarnas vardag. Det är dags att ställa demokratifrågan och Kurt Sjöström väcker en debatt som vi har saknat länge.
Skönlitteratur
Det är bara lite Aids
Sara Granér
Galago, 2008.
Smärtsamt träffsäker samhällskritik ur ett radikalfeministiskt perspektiv. Sara Granérs bredkäftade och märkligt androgyna varelser avslöjar med korthuggna kommentarer vardagens dolda rörelselagar. Ett fett slag under den patriarkala bälteslinjen.
Lena Malmberg rekommenderar:
Skönlitteratur
Grisfesten
Leif GW Persson
Bonnier Pocket, 2008.
Det är GW som gäller i år! Han finns till och med att köpa som docka. Denna roman utkom för första gången 1978 och blev en klassiker inte enbart på grund av spänningen och de litterära kvalitéerna, utan också för likheterna med verklighetens ”bordellhärva”. Filmatiserades som Mannen från Mallorca.
Skönlitteratur
Profitörerna
Leif GW Persson
Bonnier Pocket, 2008.
Bygger på en verklig utredning av mordet på en prostituerad. Enligt författaren själv har han noggrant försökt hålla sig till de verkliga yttre händelserna och försökt rekonstruera där han saknar dokument. Skildrar på ett fint sätt samhällets mest utsatta och glorifierar inte polisens vardagsslit.Skönlitteratur.
Bitterfittan
Maria Sveland
Norstedts, 2007.
Den utarbetade och desillusionerade Sara reser ifrån man och treårige sonen för att tillbringa en vecka helt för sig själv på Teneriffa. Med sig har hon sin bibel – Erica Jongs Rädd att flyga. Träffsäker och bister läsning.
Jonas Wikström rekommenderar:
Fakta
The Political Brain
Drew Westen
Public Affairs, 2007.
Med folkfientliga program har högern tvingats bli mästare på att paketera sitt budskap. Drew Westens ordination för vänstern är att (som högern) överge idén att förnuftigast argument vinner. Formulera ett engagerande svar på väljarnas bekymmer och förhoppningar i stället – det är känslorna som avgör!
Skönlitteratur/Debatt
August Strindbergs lilla katekes för underklassen
August Strindberg
Bakhåll, 2003.
För fem år sedan trycktes äntligen en ny upplaga av Strindbergs dräpande one-liners mot klassamhällets institutioner, aldrig överträffade av någon senare parollförfattare inom vänstern. Bra kur för alla som mest förknippar Strindberg med kvinnohat, alkemi och burleskerier på skärgårdsöar.
Maria Hamberg rekommenderar:
Skönlitteratur
En handelsman i blod
Yu Hua
Ruin förlag, 2007.
En fängslande skildring av hur livet gestaltar sig för Xu Sanguan, silkesarbetare på fabrik i Kina. Vi får vara med honom i ungdomen, när han möter kärleken och i lyckan över de tre sönerna. Men svartsjuka och bitterhet förgiftar äktenskapet, översvämning och hungersnöd drabbar familjen.
Skönlitteratur
Grundgropen
Andrej Platonov.
Ersatz förlag, 2007.
Platonov – ingenjören som trodde på revolutionen men som när han insåg att han blivit grundligt bedragen blev författare. Älskad av människorna men hatad av byråkratin. Grundgropen är en berättelse om ett husbygge som inte blir av, om en flicka som ingen älskar och om människor som slutar hoppas.
Gregor Flakierski rekommenderar:
Skönlitteratur
Främlingar – tre
engelska liv
Caryl Phillips
Wahlström & Widstrand, 2008.
En författare som skriver om klass, ras och kön, med stor språklig rikedom, suverän gestaltningsförmåga och en glöd utöver det vanliga inför uppgiften. Det är allt man kan begära av ett författarskap. Och lite till.
Memoarer
Ett annat liv
Per Olov Enquist
Norstedts, 2008.
Personligt samtidigt som det är allmängiltigt. Njutbart välskrivet av en kulturradikal särling. Ett nytt personligt rekord av Hjoggböles stolthet.
Poesi
Ett kolon
Wislawa Szymborska
Ellerströms, 2008.
Den 85 åriga polska poeten Wislawa Szymborskas senaste diktsamling är en mycket tunn bok, som bär tydliga spår av hårt och tidskrävande arbete som bara så genomtänkta och utmejslade verk kan lämna. Varje ord, varje liknelse, varje ordvändning är vägt på guldvåg.
Dikterna präglas av enkelhet och lättillgänglighet med ofta vardagliga motiv. Det är illusionslöst utan att vara cyniskt, uppenbart utan att vara banalt. PUNKT.