Nu byggs ett persiskt seniorboende med 18 lägenheter i Tensta utanför Stockholm. Bland första generationens invandrade svenskar finns ett stort intresse för seniorbostäder och andra omsorgsboenden med olika etniska inriktningar, enligt Micasa, Stockholms stads fastighetsbolag som är specialiserat på senior- och omsorgsbostäder.
– Vi får alltfler förfrågningar om etniskt boende från olika grupper, säger Anders Nordstrand, VD för Micasa.
– Många äldre med utländskt ursprung får problem med svenska språket på ålderns höst – att få tala sitt modersmål och bo nära andra från samma kultur ger en viktig trygghet.
Äldre tappar språket
Sedan 2005 Stockholms stad man byggt om 276 lägenheter till seniorbostäder och de närmaste åren ska ytterligare cirka 400 seniorbostäder skapas.
Det privata vårdföretaget Kavat vård ska stå för driften av det persiska boendet i Tensta.
– Vi är emot privatiseringen av äldreboendet, men däremot kan vi tänka oss olika former av inriktning, säger Margareta Johansson (v), som sitter i äldrenämnden i Stockholm stad. Det är det som är verklig valfrihet, att det finns olika inriktning att välja mellan.
Vänsterpartiet har sagt ja till etniskt seniorboende, bland annat med hänvisning till att äldre människor kan tappa språket och därför behöver speciellt boende.
– Dessutom har vi en del äldre invandrare som aldrig lärt sig svenska språket.
Margareta Johansson påpekar också att innehållet i verksamheten alltid ska utformas av dem som bor där eller deras anhöriga.
– Och det gäller oavsett om man kommer från Norrland eller från Irak.