I dag räknar man med att mellan 350.000 och 400.000 svenskar omfattas av en försäkring som ska garantera snabb privat vård. Antalet ökar dessutom snabbt. Ofta är det arbetsgivare som väljer att teckna försäkringar för sina anställda, men även kommuner och fackförbund väljer allt oftare den lösningen för anställda och medlemmar. Framför allt flera Saco-förbund erbjuder sina medlemmar olika försäkringar till rabatterade priser. Skälen tros bland annat vara att snabbt få tillbaka sjuka arbetstagare till jobbet, eller att göra det mer attraktivt att vara medlem i ett fackförbund.
Långa vårdköer
Nu varnar det socialdemokratiskt knutna Arbetarrörelsens ekonomiska råd för att konsekvenserna blir att patienterna delas upp i ett a- och ett b-lag där de som har råd får en gräddfil, medan många låginkomsttagare hänvisas till en allt mer bristande offentlig vård. Ofta anges långa vårdköer i den offentliga vården som skäl till vårdförsäkringar. Att själv kunna få bestämma sina vårdtider är även det lockande för många. Rådet kräver främst större satsningar på offentlig vård för att korta kötiderna, som på många håll blir allt längre.
”Vi bygger barriärer”
I Region Skåne har till exempel antalet patienter som fått vänta på vård mer än tre månader ökat med 80 procent de senaste två åren.
Även Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman, oroas av utvecklingen:
– Vi bygger barriärer i samhället och det kan dra duktig personal från den offentliga vården, säger han till LO-tidningen.
En privat vårdförsäkring kostar vanligen runt 2.000-2.500 per år.