Josefin Brink är starkt kritisk till att den socialdemokratiska ledningen tar ställning för Lissabonfördraget utan att kräva garantier för kollektivavtal och strejkrätt och innan den så kallade Stråthutredningen har kommit:
– Det är en absurd inställning som blir ännu mer obegriplig i och med att Irland har folkomröstat mot fördraget och när nu även Tjeckien meddelar att man vill vänta med ett godkännande kommer det ändå inte att kunna träda i kraft på minst ett par år.
Spricka inom s och LO
Tidigare har LO beslutat att verka för att invänta Stråth-
utredningen som publiceras i december. Rapporten har tillsatts för att utröna konsekvenserna av de arbetsrättsliga domarna i EG-domstolen och kommer att ge förslag på hur den svenska modellen kan anpassa sig efter dem. Trots det väljer LO:s ledning nu att ställa sig bakom ett godkännande innan utredningen presenterats.
En rad LO-distrikt har gjort uttalanden mot att fatta beslut om fördraget i dagsläget, däribland större distrikt som Skåne och Stockholm. Även fackförbunden Byggnads och Transport har gjort samma ställningstagande. Dessutom valde en minoritet av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna att reservera sig mot ett godkännande.
– Vad jag vet är det nästan unikt och visar på en konflikt inom socialdemokratin.
Josefin Brink är tveksam till om Stråthutredningen kan ge förslag på anpassningar som både säkerställer den svenska modellen med konflikträtt och kollektivavtal och gör EG-domstolen nöjd.
– Flera domar har slagit fast att fri rörlighet står över löntagares rättigheter. Men inväntar man utredningen kan man i alla fall se vad som behöver göras. Att godkänna fördraget utan att ens ha sett konsekvensanalysen är att lämna walk-over till borgarna.
Riskfritt att vänta
Wanja Lunby-Wedin har uttalat att hon inte vill äventyra Lissabonfördraget genom att tvinga fram en uppskjutning av omröstningen. När hon tidigare intervjuats i Flamman har hon sagt att det skulle vara brist på ansvarstagande av socialdemokraterna att rösta nej till fördraget. Josefin Brink har svårt att se att det finns några risker med att fördröja ratificeringen:
– Nej, vad skulle det vara?
Hon vill inte spekulera i vilken analys LO:s ledning och majoriteten av den socialdemokratiska riksdagsgruppen har gjort kring fördraget.
– Nej, jag kan inte svara för dem. Det enda jag kan tänka mig är att det rör sig om att man inte vill förlora ansiktet inför övriga EU och i så fall väger det tydligen tyngre än att rädda de svenska kollektivavtalen.
”From förhoppning hitta annan lösning till Laval”
Morgan Johansson, socialdemokratisk riksdagsledamot har valt att reservera sig mot ratificeringen av Lissabonfördraget.
– Vi vet inte om det är möjligt att lösa Lavalkonflikten utan att ställa krav på EU, innan vi sett utredningen. Och när det nu visar sig att tidsplaneringen för Lissabonfördraget spricker finns ingen anledning till brådska. Det är en konstruerad konflikt.
Varför skulle exempelvis LO-ledningen ha konstruerat en konflikt kring detta?
– Det får du fråga dem om. Jag tror att de tror att Lavalfrågan går att lösa på annat sätt, kanske genom att ställa krav i det nya huvudavtalet, det är en from förhoppning tror jag.
Hittills har förutom Morgan Johansson även Leif Pagrotsky och Bo Bernhardsson gått ut öppet med att de reserverar sig mot beslutet.