Lissabonfördraget ska ratificeras av riksdagen den 20 november.
För detta behövs stöd från socialdemokraterna. Men det finns stark kritik mot att rösta igenom förslaget i dess nuvarande form, utan att invänta regeringens Lavalutredning, både inom partiet och inom LO.
”Det är inget annat än en garanti för fler antifackliga domar”, skriver Hans Tilly och Clas Linder, förbundsordförande för Byggnads respektive Transport, i en debattartikel i LO-tidningen. ”Att den socialdemokratiska riksdagsgruppen i det läget skulle godkänna Lissabonfördraget utan att ställa några som helst krav på förändringar eller garantier från EU är obegripligt.”
En rad ledamöter inom s-riksdagsgruppen har reserverat sig mot förslaget och meddelat att de avstår från att rösta den 20 november.
– Mona Sahlin borde ha satt mer press på regeringen. Socialdemokraterna hade möjlighet att vägra skriva under och därmed tvinga Reinfeldt att försöka få igenom en skrivelse i fördraget för att säkra kollektivavtalen och konflikträtten, säger Anna Hedh, socialdemokratisk EU-parlamentariker.
Hon påpekar även att det knappast är någon brådska, då Lissabonfördraget tidigast kan träda i kraft 2010, efter att Irland folkomröstat mot fördraget.
LO:s kongress beslutade i våras att verka för att skjuta upp ratificeringen till efter att Lavalutredningen publicerats i december.
– Vi har försökt ändra beslutsordningen men inte lyckats, säger Wanja Lundby-Wedin till Flamman.
Borde inte oppositionen ha satt en hårdare press på regeringen för att skjuta upp omröstningen?
– Min bedömning är att Reinfeldt inte skulle ha sett det som en press, utan som bristande ansvarstagande.