Regeringen kan tänka sig att tillåta poliser och kriminella att begå brott.
Regeringen utreder huruvida Säpo och poliser som arbetar hemligt kan få begå brott. Dessutom kan polisen få låta privatpersoner begå brott. Detta kan få ske i bekämpning av grova brott.
Regeringens utredare säger till TT att dessa arbetsmetoder redan finns.
– Frågan är hur de kan användas och hur det ska regleras. Det är ju en grannlaga uppgift att sätta gränserna. Ska polisen få begå vissa brott för att klara upp mycket allvarligare brott. Det är en oerhört svår bedömning, säger regeringens utredare, chefsrådman Stefan Reimer.
– Det finns verkligen anledning att vara väldigt uppmärksam på vad som kommer ut av den här utredningen, säger Anne Ramberg, ordförande i Advokatsamfundet.
– Här närmar vi oss gränsen för anonyma vittnen. Alla måste ha rätt att veta hur bevis är åtkomna, säger Ramberg till TV4.
Hon ifrågasätter metodens effektivitet och pekar på att andelen uppklarade brott inte har ökat, trots alla de extra resurser och nya lagliga och tekniska möjligheter som polisen fått tillgång till under 2000-talet.
Justitieminister Beatrice Ask (m), är den som beställt utredningen. Hon hänvisar till vikten av ”balans” mellan effektiv brottsbekämpning och rättssäkerhet och integritetsskydd, enligt TV4.
De senaste åren har riksdagen gett de brottsbekämpande myndigheter rätt att bugga och vidta hemliga tvångsmedel, till exempel avlyssning, utan att det finns någon misstänkt. Sedan oktober 2006 är det möjligt för poliser att under falsk identitet nästla sig i in i brottssyndikat, skriver tidningen Riksdag&departement. Denna metod har enligt regeringen fått ökad betydelse.