I elva år har budgeten för preventivt arbete mot hiv och sexuellt överförbara sjukdomar legat på 146 miljoner kronor. Detta trots att spridningen av könssjukdomar har ökat markant under samma tidsperiod.
– I själva verket är det en urholkning, eftersom man måste räkna med inflationen under de här åren, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU.
Mer undervisning
RFSU vill se en satsning på ungdomsmottagningar och sexualundervisning i skolan. Ofta håller till exempel ungdomsmottagningar stängt eller har begränsade öppettider på sommaren, när många behöver mottagningen som mest. Utöver det tror Åsa Regnér att det behövs större informationskampanjer för att medvetandegöra unga om riskerna med oskyddat sex.
Finns det belägg för att informationskampanjer ger resultat?
– Man kan se att kampanjerna som fanns mot hiv i slutet av 1980-talet gjorde att människor skyddade sig i högre utsträckning. De som sexualdebuterar i dag var inte med under den tiden.
Klamidia ökar mest
Åsa Regnér nämner även Finland som exempel på vikten av att satsa på rådgivning och informationsarbete.
– Under krisåren på 1990-talet drog Finland ned på i princip allt vad ungdomsmottagningar, sexualundervisning och informationsarbete hette. Under den perioden skedde en kraftig ökning av både könssjukdomar och oönskade graviditeter bland unga. När man sedan började ge resurser till det här området sjönk siffrorna igen.
Framför allt är det klamydia som ökar, men det sker även en viss ökning av hiv. Även om det ännu inte rör sig om så många fall är Åsa Regnér oroad.
– Om man redan bär på en könssjukdom är det mycket lättare att bli smittad av en annan, därför är det viktigt att hiv inte börjar sprida sig i den grupp som i dag bär på klamydia.
Bilden bekräftas av Anders Blaxhult, på smittskyddsinstitutet.
– De sista tio åren har vi sett en markant ökning av framför allt klamydia. För att kunna stävja det krävs att fler går och testar sig, men då måste man förstås också komma ut med information.
Sämre undervisning
Han tror även att bristande sexualundervisning i skolorna kan ha betydelse.
– De flesta som arbetar med de här frågorna är överens om att undervisningen faktiskt blivit sämre de senaste åren. Tidigare kontrollerade Länsskolnämnden att skolorna följde läroplanen. I dag är skolorna mer fria, vilket ofta innebär att de här frågorna skjuts åt sidan.
Ministern: Det krävs samspel
Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister (kd) skriver i ett mejl till Flamman att regeringen hittills har fokuserat på att följa vad satsningarna leder till och se till att pengarna gör nytta. Hiv-anslaget är högt prioriterat och har en långsiktig och tydlig ambition. Hon påpekar även att delar av ansvaret för det preventiva arbetet ligger på kommuner och landsting.
”Det krävs flera åtgärder i samspel för att stävja spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar. Det pågår bland annat ett arbete för att ta fram en kommunikationsstrategi mot sexuellt överförbara sjukdomar samt en handlingsplan mot klamydia.”