Regeringens höstbudget innebär en sänkning av a-kasseavgiften. Med det hoppas arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) att 175.000 fler ska gå med i a-kassan. Den förhoppningen tar Peter Schönefeld, kanslichef på a-kassornas samorganisation, med en nypa salt.
– Det är väldigt svårt att säga, säger han till tidningen Kollega.
– För lite. För sent. Och mest av allt för mycket ändringar hit och dit, som är svåra att parera så att medlemmarna inte blir lidande, säger Melker Ödebrink, chef i Sekos a-kassa, till Seko-Tidningen.
– Vad avgiftssänkningen innebär i kronor för en medlem i Sekos a-kassa är omöjligt att förutse.
Liknande kritik kommer från hotell- och restaurangfacket. Om den nya avgiften fortfarande blir mer än 300 kr märker medlemmen inte sänkningen, eftersom maxgränsen för avgiften sedan tidigare är 300 kronor, skriver Hotellrevyn.
Handels ordförande Lars-Anders Häggström tycker förslagen ger för lite.
– Man ska komma ihåg att de höjde med 300 kronor, säger han till Handelsnytt. Det här är ett slag i luften.
Inte heller den tillfälliga kortningen av kvalificeringstiden ger han mycket för.
– Det är ett exempel på att de ser arbetsmarknadspolitiken som något temporärt.
– Den sänkta avgiften till a-kassan och de förenklade inträdesvillkoren är något som vi ser positivt på, även om det är för lite, inte minst eftersom skillnaderna fortfarande kvarstår, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Andra förändringar
Andra förändringar av a-kassan är att sex månaders medlemskap ska ge rätt till inkomstbaserad ersättning samt att ersättning från Försäkringskassan ska räknas som inkomst.