– Efter Lavaldomen kunde man läsa i lettiska mainstreammedier: ”Vi kunde inte slå Sverige i fotboll men vi vann Laval”, säger Kaspars Racenjas från det lettiska fackförbundet LBAS under seminariet ”Den nordiska modellen eller den europeiska modellen”.
Samtidigt berättar han att Lettland får alltfler gästarbetare från exempelvis Rumänien, som arbetar för lägre löner än minimilönen. I Lettland finns både lagstadgade minimilöner och möjlighet att teckna kollektivavtal. När det tecknas avtal som ligger under lägstalönerna är det fortfarande oklart vilket av dem som ska gälla.
Mycket gemensamt
På de fackliga seminarierna på ESF blir det uppenbart att facken i Europa har mer gemensamt än tvärtom. Thomas Gustavsson från Byggnads, berättar om liknande problem i Sverige, där han anser att juridiken används för att riva upp tecknade avtal.
– Det märks framför allt att det blivit ett annat samhällsklimat, med minskat samförstånd mellan fack och arbetsgivare. Ofta går det numera bra att få teckna kollektivavtal, men de efterlevs inte, fortsätter han.
– Varje gång det har funnits något hinder för en helt fri marknad har EU-domstolen kört över det, tillägger Kaspars Racenjas en smula uppgivet.
Överlag verkar det finnas ett relativt stort samförstånd mellan de fackliga företrädarna. Den nordiska modellen respektive en reglerande lagstiftning, som är vanlig i resten av Europa, ställdes aldrig mot varandra under diskussionen. Snarare var alla överens om att de olika länderna kräver olika lösningar, beroende på hur situationen i landet ser ut.
Fackkort över gränserna
– Vi kräver att EU ska respektera nationella lagar, säger Peter Kay Mortensen, ordförande i LO Stor-Köpenhamn.
Under lördagsmorgonens seminarium diskuterade fackliga företrädare från en rad EU-länder hur man ska slå tillbaka mot de fackfientliga domar som kommit under de senaste åren.
– Det finns en föreställning om att det här enbart är ett danskt och ett svenskt problem, när det i själva verket är ett hot mot arbetsrätten i hela EU, säger Claudio Falasca, från det italienska fackförbundet CGIL.
Panelen var överens om att det krävs breda allianser och fack som agerar kraftfullt för att nå lösningar.
En av de strategier som diskuterades var hur man ska stödja gästarbetare.
Många arbetar ett kortare tag i ett EU-land för att sedan fortsätta till ett annat land, vilket gör att de faller mellan stolarna. Att genom samarbetsorganisationen European trade union ta fram ett fackkort som gäller över gränserna skulle kunna vara en lösning.
Även Lissabonfördraget berördes under seminariet. När publiken fick möjlighet att ställa frågor efterlyste Arne Johansson från Septemberalliansen ett initiativ från svenska Byggnads till en manifestation mot fördraget.
– Vi kan själva samla tusentals människor, men det är bättre om initiativet kommer från er.
Christer Wälivaara från Byggnads, ville inte lova någonting, men höll samtidigt med om att det behövs en kampanj från facken.
– Det räcker inte med en stor manifestation, jag hoppas vi kan ordna flera aktionsdagar och kampanjer inför ratificeringen av fördraget.