Birgitta Sevefjord (v) är nyligen hemkommen från en studieresa i Kanada. Men att vila upp sig är inte att tänka på – redan dagen efter är det gruppmöte i landstinget och snart bär det av till Köpenhamn. Flamman träffar det tidigare sjukvårdslandstingsrådet i vänsterpartiets våningsplan i landstingshuset i Stockholm. Jag får en kopp kaffe och prick en timme till mitt förfogande.
– Vi måste ta itu med synen på valfrihet. Många inom vänsterpartiet säger nej till privata alternativ men vi har dem redan i Stockholm. Hur ska vänstern agera då?
Borgarna är smarta
– Det är viktigt för oss att förstärka vården i utsatta områden. Det är svårt att rekrytera nya läkare dit. Vi kan behöva ge extra betalt till dessa läkare, åtminstone under en övergångsperiod.
– Borgarna är så oerhört smarta! De använder språket för att dölja verklgiheten. Avknoppning, det låter ju lite kul, eller hur? Men det handlar om att de borgerliga säljer ut det vi byggt upp gemensamt med skattemedel, för en spottstyver. Det är ren förskingring det de håller på med! De har nyligen sålt ut fem vårdcentraler för mindre än fyra miljoner kronor sammanlagt. Fast de värderas till över 100 miljoner. Hade det varit inom privat verksamhet, hade det varit brottsligt.
Du har sagt att förra moderata landstingsrådet Ralph Lédel borde skaka galler.
– Ja, det sa jag väl nån gång. Och det gäller även den här majoriteten.
Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) har nu aviserat en ”uppmjukning” av Vårdval Stockholm.
– Det ligger i linje med kritiken från vänsterpartiet. Vi ser ju att de nya vårdcentralerna tillkommer i centrala Stockholm.
– Filippa Reinfeldt har inte förstått att det finns socialt utsatta områden. För henne handlar det endast om invandrare.
Utmaning i stället för hot
Du har sagt att man inte ska se det privata som ett hot utan som en utmaning. Vad menar du med det?
– Det är mitt försök att anta en konstruktiv hållning då en tredjedel av landstingets budget går till privata vårdgivare. Den privat drivna vården i Stockholms läns landsting är inte sämre eller dyrare. Jag tänker aldrig gå ut i en valrörelse och säga något sånt! Vi är emot det privata av andra skäl – att det offentligt ägda är demokratiskt styrt, fördelas jämlikt och ger mer insyn för medborgarna.
– Enligt senaste SOM-undersökningen har de politiska partierna sämst förtroende. Varför? Därför att vi förenklar för mycket.
– Medborgarna skiter i om det är privat eller offentlig vårdcentral de går till. Men vi vet ju att det privata i längden urholkar solidariteten med ett skattefinansierat system.
Ifrågasätta det offentliga
Borgarna har utnyttjat ett missnöje som faktiskt fanns. Varför har vänsterpartiet inte tagit den diskussionen? undrar hon.
– Det enda sättet att försvara det gemensamma är att se till att den offentliga vården är bättre och att personalen trivs. Idag upplever sig personalen inte ha något inflytande över verksamheten i den offentliga vården.
– Vi måste våga ifrågasätta hur det offentliga har fungerat. Vi har ärvt ett system från 1950-talet, med en enorm storskalighet. Då var det något nytt och dynamiskt. Men samhället har förändrats sedan dess. Folk är mer välutbildade, de ifrågasätter.
– Om man jobbar på bra inom en verksamhet, och får ett överskott idag, ja då tar vi det och stoppar i något helt annat hål. Men överskott måste kunna gå in i egna verksamheten och även kunna tillfalla personalen i form av nya gardiner i fikarummet eller en resa. Det är inte helt lätta frågor men väldigt viktiga.
Svårt komma överens i trafikfrågor
Men kommer inte vänsterpartiet göra som överallt annars, nämligen lägga sig för socialdemokraterna bara för att få vara med och regera?
– Det beror på vad det handlar om. I Stockholms läns landsting kommer inte den stora knäckfrågan mellan v och s att bli hälso- och sjukvården, för där är vi ganska eniga. Däremot i trafikfrågorna kommer vi ha svårare att komma överens. Förbifart Stockholm som vänsterpartiet säger nej till. Och vi vill till exempel gå längre än s när det gäller studerande- och ungdomsrabatter i kollektivtrafiken.
– Vänsterpartiet vill ha studeranderabatter och höja gratisgränsen för unga.
– Vissa tycker kanske att jag är för pragmatisk. Man blir pragmatisk som politiker, när man sitter och förhandlar. Därför skulle jag önska att vi hade en levande debatt i partiet – vad ska vi göra givet de förutsättningar vi har? För att vi politiker inte ska börja dra för långt åt mitten. Det är varken bra för medborgarna eller för partiet.
Diskussion underifrån
– Jag ser fram emot det hälso- och sjukvårdsprogram som kongressen beslutade om. Det vi har idag är alldeles obsolet så det går inte att ta på allvar. När vi tar fram ett nytt program hoppas jag vi kan ha en underifråndiskussion. Då tror jag man kan få in verkligen nya tankar och idéer. Om hur det ska bli attraktivt att jobba inom offentliga sektorn. Hur vi ska få en långsiktig finansiering – den offentliga sektorn är dyr och blir inte billigare. Hur vi ska möta människors förväntningar.
– Jag vet att de i Norrbotten är skitförbannade på oss, för där säger vänsterpartiet helt enkelt nej till privat vård. Men i Stockholm har vi 290 vårdcentraler varav 60 procent redan är privata. Här sitter vi i en annan sits.
Efter 63 minuter vinkar Birgitta Sevefjord av mig och är sedan på språng igen.
FOKUS
Landstinget anmäls
EU-kommissionen bekräftade i veckan att avknoppningarna i Stockholm strider mot EU:s konkurrenslag. Birgitta Sevefjord kommer därför att anmäla avknoppningarna till kommissionen, i enlighet med artikel 88.3 i EG-fördraget.