Föredrag av författarna Michael Hardt och Antonio Negri, ”Lyssnande som ett verktyg för att besegra rasism och andra förtryck”, sammankomst för rörelser mot krig, handling och ingripande mot attacken på arbetsrätten från EU-domstolen – det är några av programpunkterna.
Det är 740 organisationer som är medarrangörer till European Social Forum i Malmö om två veckor.
– Vi hade styrelsemöte idag och har en arbetshelg snart, då vi hoppas att mer kommer på plats, säger Susanne Lund från ESF.
Det sociala forumet i Malmö äger rum mellan den 17 och 21 september. ESF är den regionala motsvarigheten till World Social Forum, och hölls första gången i Florens 2002, senast i Aten 2006. Bland de arrangerande organisationerna märks fackförbund, invandrarföreningar, miljöorganisationer, feministiska föreningar och fredsorganisationer.
Paraden blir höjdpunkt
Susanne Lund tror att årets höjdpunkt blir den parad som ska hållas gemensamt.
– Det hänger i och för sig lite på vädret, men jag hoppas det ska blir en av de största jag varit med om. Vi kommer att gå igenom hela stan så den kommer att synas och märkas. Det tror jag blir en av de häftigaste grejerna.
Efter paraden hålls en stor folkfest i Pildammsparken.
– Paraden eller demonstrationen, hålls för att visa upp sig och få fram sina budskap, men också en stor gemensamhetsgrej. Även om forumet i sig är gemensamt, är man inte samlad annars eftersom flera grejer händer samtidigt. Vi vill att forumet ska synas i hela staden.
Det kommer folk från i stort sett alla europeiska länder, framhåller Susanne Lund.
– Och dessutom från andra länder, som Palestina, Egypten och Iran. Det blir nästan 250 seminarier och över 400 kulturprogram.
Rekordstort kulturutbud
På fem dagar hinner man alltså med 400 kulturaktiviteter.
– Det är mycket film och sedan är det allt annat inom kultur, sång, musik, teater, utställningar och filmseminarier. Så egentligen är det jättesvårt säga vad som blir häftigast.
Susanne Lund berättar entusiastiskt om världsforumet i Nairobi förra året.
– Det var på så många plan. Dels lärde jag mig mycket på alla seminarier, och pratade med människor från olika delar av världen. Och att bara gå omkring och titta bland bokbord och montrar, se alla organisationer.
Finns något för alla
De föreningar som inte vill delta försöker Susanne Lund övertala att i all fall informera sina medlemmar om forumet. Hon menar att en organisation inte kan säga ”ESF är ingenting för oss”.
– För det är så mycket så det finns någonting för alla!
– Vi har barnaktiviteter också. Det är så många seminarier att välja på så man kommer inte ha tid att gå på alla.
Det viktiga är själva mötet mellan människor, menar Susanne Lund.
– Förhoppningsvis kan man sedan fortsätta hålla kontakten. Det kan bli någonting för den egna personliga utvecklingen och också för organisationernas och föreningarnas utveckling. Samarbete över gränserna, att man lyssnar på varandra och lär av varandra och hittar nya utvägar och möjligheter att jobba inom sitt område på hemmaplan.
– Vi vill att Malmöborna ska uppleva forumet. Därför kommer vi att ha aktiviteter ut emot Rosengård också, även om huvuddelen ligger inne i stan.
Behöver 600 tolkar
– Bara att kunna gå omkring och titta. Det är en upplevelse för livet.
Arbetet med forumet har pågått i verklig mening sedan oktober förra året, men förberedelserna startade för mer än ett år sedan.
– Vi har några anställda och sen har vi en massa som jobbar ideellt. Flera arbetsgrupper, styrelsen, praktikanter som vill hjälpa oss. Räknar man allt som allt är vi flera hundra.
– Men vi behöver fortfarande en massa volontärer under forumet. Allt från seminarievakter till att bygga upp och bygga ner.
– Och vi behöver runt 600 tolkar.
Susanne Lund efterlyser härmed volontärer till ESF.
– Ställer man upp som volontär får man fritt inträde och boende och mat. Tolkar får även resor betalda.