Den anställda på förskolan i Partille föll ihop på jobbet. Hon hade fått hjärnblödning, som sedan orsakade afasi och halvsidig förlamning. Kammarrätten klassade hjärnblödningen som arbetsskada till följd av en extremt stressig situation på jobbet.
– Domen är unik, säger Anders Eklund, ombudsman på Lärarförbundet, som drivit kvinnans fall.
Försäkringskassan har nu bestämt sig för att inte gå vidare till regeringsrätten.
Hjärnblödningen inträffade strax före jul 2001. Under hösten hade fyra anställda ansvarat för 31 barn på förskolan. När den anställda ansökte hos Försäkringskassan för att få skadan klassad som arbetsskada, nekade Försäkringskassan, trots att två läkare också de gjorde bedömningen att hjärnblödningen orsakats av jobbstressen. Ärendet gick vidare till Kammarrätten som i våras gav den anställda rätt.
Försäkringskassan tänker alltså inte driva ärendet vidare till regeringsrätten.
Enligt Lärarförbundet kan det vara svårt att få en skada godkänd som arbetsskada. Man ska inte ha kunnat få skadan på fritiden och övervägande skäl måste tala för att det finns ett tydligt orsakssamband mellan skadan och någon faktor på arbetsplatsen. I lagen görs dessutom ett undantag för sådana psykiska eller psykosomatiska skador som enligt lagtexten är ”en följd av företagsnedläggelse, bristande uppskattning av den försäkrades arbetsinsatser, vantrivsel med arbetsuppgifter eller arbetskamrater, eller därmed jämförliga förhållanden.”
– Domen är prejudicerande och den första i sitt slag. Det är en betydelsefull dom, som framför allt undanröjt Försäkringskassans uppfattning att orsaken till förskollärarens skada tillhörde undantagen, säger Anders Eklund.