I Norge har det tidigare varit tillåtet att både köpa och sälja sex. I höst införs en ny lagstiftning som liknar Sveriges, där köp av sexuella tjänster kriminaliseras. Dessutom går Norge ett steg längre och förbjuder sexköp utomlands, för att stävja sexturism. Straffet kan bli fängelse i upp till sex månader.
Stor ökning bland utländska kvinnor
– Det kommer i praktiken vara svårt att döma någon som köpt sex i ett annat land, men det ger en viktig signal om vad som är rätt och fel. Anser vi att något är helt fel i Norge, ska det vara fel för norska medborgare att göra samma sak utomlands, säger May-Len Skilbrei, som bland annat har forskat kring prostitution vid Oslo universitet.
Lagstiftningen har diskuterats under en längre tid i Norge. En av anledningarna till den nya lagen är enligt May-Len Skilbrei att man sett en stor ökning av utländska kvinnor som prostituerar sig i landet.
– Det handlar dels om personer som kommer hit genom organiserad människohandel, men även om invandrade kvinnor som utnyttjas i en utsatt situation.
När man talar om prostitution i Norden verkar det ofta finnas en skiljelinje mellan Norge och Sverige som har en restriktiv syn på sexköp och Danmark, där prostitution och köp av sexuella tjänster är mer tolererat. Men May-Len Skilbrei tycker inte att den bilden stämmer.
– Attityderna i Danmark skiljer sig inte så mycket från Sverige och Norge som man kan tro. Nyligen diskuterades en kriminalisering av sexköp i det danska folketinget, mycket på grund av att man har sett samma sorts problematik som i Norge, med migrerade kvinnor som utnyttjas.
Bra markering
Helena Karlén, förbundsordförande på Ecpat, välkomnar den norska lagstiftningen och skulle gärna se något liknande i Sverige:
– Visst är det jättebra att vi har markerat att köp av sexuella tjänster inte är okej i Sverige, men om det leder till att sexköpare åker utomlands tycker jag att lagen behöver utvidgas.
Barnsexturism stort problem
Hon påpekar att det redan är möjligt att lagföras i Sverige för att ha begått sexualbrott mot barn utomlands, men en utökning av sexköpslagstiftningen tycker hon skulle vara en ännu tydligare markering mot förövare.
– Vi vet att barnsexturism är ett stort problem och Norge brukar gå i bräschen för sådana här frågor, säger Helena Karlén.
May-Len Skilbrei är en av ledarna i forskningsprojektet Prostitution i Norden som pågått under ett år. Syftet har bland annat varit att sammanställa den kunskap som finns om sexhandel i de olika nordiska länderna, samt att göra attitydundersökningar kring prostitution.
Resultaten av forskningen kommer att presenteras vid en konferens i Rosenbad i Stockholm i oktober.
BAKGRUND: Lagstiftning i Norden
Danmark tillåter både att köpa och sälja sexuella tjänster. I Finland har det tidigare diskuterats att anta en lagstiftning som liknar Sveriges. För ett par år sedan antogs i stället en slags kompromisslagstiftning, där det blev olagligt att köpa sexuella tjänster av offer för människohandel. Koppleri är kriminellt i samtliga nordiska länder.