Den legendariska folkhögskolan Brunnsvik utanför Ludvika, mister sin huvudfinansiär LO. Skolans ekonomi har varit knackig en längre tid och i somras sades delar av personalstyrkan upp, skriver LO-Tidningen.
– Att minska personal är aldrig kul, säger nytillsatte konsulten Enrico Barlie till LO-Tidningen, men LO har inte obegränsat med pengar. Samtidigt finns det ju en nostalgi kring Brunnsvik som vi måste ta hänsyn till.
Brunnsviks folkhögskola startades kring midsommar 1906. Från början som en reaktion mot industrisamhällets fasor, med en tro på agrarkulturen, där ungdomen skulle lära småjordbruk, sund livsstil och om människans livsvillkor. Läroplanen angav naturen, stjärnhimlen, jorden, stenarna, växterna, djuren, människan.
Hemmets hygien, nykterhetsundervisning, kroppens och själens uppfostran, manlig och kvinnlig hemslöjd.
Hinke Bergegren ironiserade över Brunnsvik och sade att när arbetarna svälter går Brunnsvikseleverna runt på skolgården och leker sol och måne.
Ivar Lo-Johansson sökte till Brunnsvik men fick nobben. Däremot fick han senare låna en skrivmaskin, när hans egen gått sönder vid arbetet med Godnatt, jord, berättar LO-Tidningen. För 20 år sedan var han återigen i trakterna och kom då på besök på skolan, berättar biblotekarien Christina Garbergs-Gunn.
Skolbiblioteket hyser den största samlingen bland folkhögskolebibliotek i Sverige. Numera har anslagen krympt till intet.
– Nu har vi inget medieanslag överhuvud taget, berättar Garbergs-Gunn för LO-Tidningen.
– Vi har inte ens råd att uppdatera vårt dataprogramvilket gör att vi inte längre kan katalogisera böcker som vi får in. Det är lite tufft att jobba här nu.