Riksrevisionen riktar kritik mot Försäkringskassan för att inte hantera arbetsskadeförsäkringen på ett effektivt och rättssäkert sätt.
– I utredningen kunde vi konstatera att män oftare får sina skador klassade som arbetsskador, men vi kan inte säga vad det beror på, säger Anders Wiklund, vid Riksrevisionen.
En tänkbar orsak kan vara att sjukvården diskriminerar kvinnor genom att inte göra tillfredsställande utredningar kring deras sjukdomar och skador.
– Men i så fall har Försäkringskassan ett ansvar att ta kontakt med sjukvården och gå till botten med det, i stället för att bara förlita sig på de uppgifter man fått.
En tidigare utredning som Försäkringskassan har gjort visar att det är fler personer i mansdominerade yrkesgrupper som beviljas livränta på grund av arbetsskada, än vad det är inom typiska kvinnoyrken.
Svårare för utlandsfödda
Men det finns även skillnader mellan könen inom samma yrkesgrupp.
Av de fall som prövats inom gruv- och byggsektorn beviljades knappt 24 procent av kvinnorna livränta jämfört med 45 procent av männen. ”Det kan vara en indikation på att Försäkringskassan har olika norm och praxis för kvinnor respektive män trots att regelverket är könsneutralt”, står att läsa i Försäkringskassans utredning.
Även utlandsfödda har svårare att få ersättning för arbetsskador jämfört med personer födda i Sverige. Allra svårast är det för personer födda utanför EU-området, där sammanlagt runt 15 procent av de prövade fallen leder till att den sökande beviljas livränta. Utredningen ger ingen förklaring till vad det beror på.