Under 50 år minskade antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i Sverige. Men de senaste åren har dödsfallen börjat öka igen. Mellan 2003 och 2007 ökade antalet dödsolyckor med 34 procent. Enbart i maj i år omkom sju personer i olycksfall på arbetsplatsen, något som fick arbetsmiljöverket att tillsätta en utredning för att analysera den statistik kring allvarliga arbetsplatsolyckor som finns tillgänglig.
Nyligen presenterades en delrapport av undersökningen. Arbetsmiljöverket påtalar att en stor del av olyckorna hade kunnat undvikas om arbetsplatsen helt enkelt följt säkerhets- och arbetsmiljöregler.
Mönster kring tillbuden
Enligt Berndt Jonsson, ansvarig utredare, finns inget entydigt svar på varför olyckorna ökar just nu. Men det går att se vissa mönster kring tillbuden. Mindre företag och enmansföretag är till exempel kraftigt överrepresenterade i statistiken. Dessa står för runt 40 procent av alla dödsolyckor totalt.
– Vi kan inte tolka vad det beror på utifrån statistiken, men om man ska spekulera kan det ju vara så att många som startar eget inte har den kunskap om säkerhet och arbetsmiljö de skulle behöva.
En annan aspekt kan vara att det blir mer otydligt vem som ansvarar för säkerheten när det finns flera företag med olika underleverantörer på arbetsplatsen. Utredningen nämner även risken för att arbetskraftsbrist inom vissa branscher gör att oseriösa företag har lättare att etablera sig.
Tidspress – en faktor
Det är tidigare känt att utländsk arbetskraft är överrepresenterade i dödsolyckor, språkförbistring och bristande kunskap om vilka krav de anställda kan ställa på arbetsgivaren tros vara bidragande skäl. Men det förklarar långt ifrån hela ökningen av dödsolyckor.
Hans Tilly, förbundsordförande på Byggnads känner igen de problem som beskrivs i utredningen.
– Generellt märker vi att ju fler led som är inblandade desto sämre blir säkerheten. En annan faktor för just byggbranschen är att tidspressen ofta är hårdare i dag än för några år sedan. När vi gör undersökningar bland våra medlemmar uppger de just stress som det enskilt största arbetsmiljöproblemet.
Han är även kritisk till att det inte satsas tillräckligt på att förebygga olyckor.
– När antalet dödsolyckor ökar borde man öka medlen för att komma till rätta med det, i stället har exempelvis arbetsmiljöverket fått sämre resurser.
Byggnads går just nu ut tillsammans med Byggcheferna och kräver en nollvision för dödsfall i arbetet. Hans Tilly vill även se ökade möjligheter att utdöma skadestånd när arbetsgivare brister i säkerhetsarbete.
– Det är inget större fel på reglerna kring arbetsmiljö och säkerhet, problemet är att de inte efterföljs.
Den vanligaste typen av olycksfall med dödlig utgång orsakas av fallande föremål. Därefter kommer olyckor vid maskiner, fordon, samt fallolyckor. De branscher som drabbats hårdast är jordbruk och skogsbruk, tillverkningsindustrin och byggsektorn.
BAKGRUND
Under första halvåret av 2008 har det skett 37 dödsolyckor på arbetsplatser. Det är sex fall fler än vid samma tid förra året. Det kan även jämföras med år 2000 då det skedde 43 dödstillbud under hela året.