Vänsterpartiet i Fagersta presenterar en lång lista på framsteg i kommunen:
• Dagisplatsgaranti för alla barn med rabatt för låginkomsttagare. Max 17 barn i varje grupp.
• Högre löner än snittet i kvinnodominerade yrken. Högre personaltäthet än snittet.
• Kraftig ökning av andelen godkända elever i grundskolan
• Storsatsning på missbruksvården i
egen regi
• Kommunen är skuldfri och bygger upp ett pensionskapital trots att skatten sänkts
• Näst bäst i SKL:s demokratiundersökning
– Vi har en vänsterprofil rakt igenom, säger Teemu Sulin, ordförande i socialnämnden och till vardags personalledare på Samhall.
Sulin drar fram två områden där kommunen utmärker sig: missbruksvården och jämställdhetssatsningarna.
– Vi har byggt upp ett unikt system när det gäller missbruksvård: en hel kedja från de tyngsta missbrukarna till människor som är redo att bo själva: härbärgen, stödboenden, lågtröskelverkamhet. Under de fem-sex senaste åren saknar vi motstycke.
En nyckel är att politikerna är involverade djupt inne i verksamheten via kontaktpolitikersystem och en särskild styrgrupp av politiker och tjänstemän.
Allt är i egen, kommunal regi för att hela kedjan av institutioner skall fungera så bra som möjligt ihop. Annars är det vanligt att kommunen skickar iväg missbrukare till hem eller ”torken” utanför kommunen.
– Men det här funkar mycket bättre. De viktiga är ju att de skall kunna komma tillbaka till samhället.
Jämställdhetssatsningarna syns på kvinnojouren, säger Sulin.
– Jag tror vi har en av Sveriges bäst fungerande kvinnojourer. Du kan få komma in på skyddat boende inom trettio minuter. Jämför det med Västerås eller något annat ställe där svaret blir: vi har öppet de här tiderna – återkom på måndag. Och utöver det har vi en aktiv tjejjour!
Fagersta håller på med två större andra jämställdhetsprojekt, säger Stig Henriksson: jämställt dagis.
– Det finns fyra genuspedagoger i Västmansland. Tre av dem är i Fagersta! Vi håller nu på att permanenta ett lyckat försök inspirerat av Tittmyran. Parallellt med det håller vi nu på att försöka öka intresset bland tjejer för naturvetenskap och teknik.
Är det inte mycket motstånd på en sån här traditionell bruksort?
– Nej, det är det märkligaste. Men när man visar att pojkar har mycket sämre språkutveckling på grund av sitt kön, då förstår föräldrarna. Det handlar ju om att de skall ha något att välja på sen.
V-politikerna är också stolta över sina lösningar på skolområdet. Helena Skagerberg och Shiro Biranvand berättar att samverkan med de andra kommunerna, Norberg, Skinnskatteberg, Avesta och Hedemora gett orterna tillsammans fler fungerande gymnasielinjer.
Men den verkliga framgången är att fler går igenom skolan och blir godkända.
– Vi letar aktivt upp alla som inte går i skolan, säger Helena Skagerberg. De får brev på brev på brev för att vi skall få in dem i verksamhet.
– Man säger inte: ”ah! Där blev vi av med den bråkiga killen!”, säger Shiro Biranvand. Sedan har vi fler och fler pedagoger. Det är det som behövs för att få eleverna intresserade. Vi har bara behöriga lärare.
LO-ordförande: ”Snålheten har gått för långt”
Stig Henriksson hyllas av många i Fagersta. Inte av LO. När jag ringer ordföranden i LO-facken i Fagersta, Lena Eldståhl forsar kritiken fram. Kommunen pressar sina anställda och är snål, säger hon. Rehabiliteringen av långtidssjukskrivna sköts dåligt. Och det är svårt för facket att göra sin röst hörd.
Lena Eldståhl är till yrket lokalvårdare och säger att hon har stor respekt för Henriksson.
– Jag röstade på honom själv första gången och har en otrolig respekt för att han räddat kommunens ekonomi. Men det har gått för långt. Allt blir så slimmat. De säger ju att man skall vara hos de gamla i äldreomsorgen 75 procent av tiden. Men det innebär ju att ett medelålders fruntimmer skall springa skiten ur sig. När jag ser på mina kompisar som jobbar i äldrevården och har 200-300 timmar i sin timbank. De är helt slut, tjejerna!
Märks det att vänsterpartiet styr i Fagersta?
– Nej. Det märks att Stig styr. Och han är en eldsjäl som jobbar för Fagerstas bästa. Men jag tycker en vänsterpartikommun skall vara mer solidarisk.
Anne-Marie Noppa, ordförande i Kommunal i Fagersta och aktiv socialdemokrat säger att det är svårt för facket att nå fram med sina tankegångar till kommunledningen. Och att de borde satsa på sin personal.
– Fagersta är ju en rik kommun, jag tycker att det borde gå. Men de väljer att samla i ladorna – till vad vet jag inte.
Både Noppa och Eldståhl tillhör en yngre kvinnodominerad generation socialdemokrater. De tycker att de gamla konflikterna inte borde få stå i vägen längre. Helst vill de att V och S skulle samarbeta mer.
Jag låter Stig Henriksson svara på kritiken. Eftertänksamt säger han:
– Ja, jag vill ju inte påstå att det handlar om att de båda är socialdemokrater…Men jag kan ju visserligen tycka att det är konstigt att Kommunal var helt tysta under s-tiden när man genomförde riktiga nedskärningar.
Fagersta har inte skurit ner, utan ökat insatserna över tid. Hela socialnämndens budget har ökat från 151 miljoner till 207 mellan 2001 och 2007, säger Henriksson.
– Sett till bemanning ligger vi över snittet. Men mänsklig omsorg kan ta hur mycket resurser som helst. Det är väldigt svårt att hålla jämna steg. Vi tittade på hemstjänsten – där ökade behoven med 40 procent under ett år. Det är bisarrt, men det stämmer faktiskt.