På tisdagen beslutade Stockholms landstingsfulläktige om gräddfiler och vårdgallerior. Nu har nätverket Gemensam välfärd startat ett upprop i protest.
Privat drivna sjukhus, som S:t Göran, ska återigen få ta emot försäkringspatienter.
Dessutom ska offentligt ägda sjukhus öppnas för privata företag.
Gemensam välfärd kallar beslutet ”dramatiskt”.
– I beslutet säger man att bara överkapacitet ska användas för privata försäkringspatienter, säger Maria Sundvall, läkare i psykiatri i Södertälje och aktiv i Gemensam välfärd.
Går knappt kontrollera
– Men om det blir mer lönsamt ge vård till försäkringspatienter, blir trycket väldigt starkt. I länder med det här systemet försöker man kontrollera att det följs, men det går knappast att göra.
När det blir möjligt att hyra ut till privata vårdgivare, skapas ännu en väg in för försäkringspatienter, menar hon.
– Om den klinik jag jobbar på har dålig ekonomi, kan det vara frestande att hyra ut sängar eller en sal till privata vårdgivare och med dem kommer också försäkringspatienterna.
Nätverket noterar att ordet ”privat” inte används i det slutliga förslaget. I stället används orden ”extern vårdgivare” och ”alternativfinansierad vård”. Rubriken har också förändrats, påpekar nätverket och meddelar att i ett första underlag löd rubriken ”Privatfinansierad vård vid offentligt finansierade sjukhus inom Stockholms läns landsting”. Nu är rubriken ”Förbättrade möjligheter för sjukhusen att nyttja sina resurser effektivt och därmed skapa en ökad patientnytta”.
Nätverket gemensam välfärd protesterade på tisdagen utanför landstingshuset och överlämnade symboliskt en kasse gräddfil till sjukvårdslandstingsrådet.