I förslaget till partiprogram hade formuleringen om sex timmars arbetsdag strukits, under avsnittet Strategiska huvudlinjer, och ersatts med att ”normalarbetstiden ska kortas”. Många tolkade det som att vänsterpartiet tog ett steg bort från sex timmars-kravet och ett flertal motioner som behandlade frågan hade kommit in.
Kompromiss
Till slut vann en kompromiss, som gick ut på att lägga till en mening om att målet fortfarande ska vara sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.
Lisa Rasmussen från programkommissionen är nöjd med beslutet som fattades.
– Det blev väldigt bra som det är nu. Frågan om arbetstidsförkortning har gått i stå under de senaste åren, vi har inte kommit vidare. Nu är debatten igång och vi diskuterar vilka hinder som måste undanröjas. Vi måste driva frågan om rätten till heltid, lösa problemen med visstidsanställningar och få facken med oss för att kunna driva igenom sex timmars arbetsdag.
Kan du förstå dem som inför kongressen var rädda för att partiet backar i frågan om arbetstidsförkortning?
– Om det uppfattades som att vi inte längre vill ha sex timmars arbetsdag är det helt rimligt att reagera. Men jag tror alla i partiet är överens om att det är ett bra krav, frågan är snarare hur vi ska göra för att nå dit.
Intressant lösning
Lisa Rasmussen tycker även att motionen om sex timmars arbetsdag för småbarnsföräldrar, från vänsterpartiet i Oskarshamn, är värd att titta närmare på.
– Det är en intressant lösning. Däremot tycker jag inte att det ska regleras med arbetstidslagen, utan tas i beaktande när man ser över föräldraförsäkringen. Om man exempelvis inte individualiserar de timmar som arbetstiden förkortas, finns risken att det blir ett förtäckt vårdnadsbidrag, även om det självklart inte är syftet med förslaget.
Fler vårdnadshavare
En annan familjefråga som beslutades under kongressen var att utreda möjligheten till att barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare.
Tanken är att det ska underlätta i fall där flera vuxna i praktiken fungerar som vårdnadshavare, som till exempel HBT-familjer eller familjer med styvföräldrar.
– Om vi kan få familjestrukturerna att bli lite mindre tvåsamhetsfundamentalistiska vore väl det bra, sade Pål Brunnström, Skåne, från talarstolen.