– Staten har genom avtal förbundit sig att betala de här ersättningarna.
Det säger Magnus Ljung, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, till Dagens Samhälle.
– Andra kommuner kan ju komma in med motsvarande krav så principiellt är ärendet mycket viktigt.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, planerar för att stämma staten inför domstol. Det kan kosta statskassan hundratals miljoner kronor, enligt Kommunalarbetaren.
SKL menar att staten nu håller inne med ersättningar som redan är utlovade till kommunerna.
– Frågan är om kommunerna kan lita på de avtal man skriver med staten. Eller kan staten bara genom att lagstifta förändra avtalens innehåll? säger Magnus Ljung till Kommunalarbetaren.
Plusjobben infördes av den förra regeringen, i januari 2006. Det var ett subventionerat anställningsstöd för långtidsarbetslösa som utbetalades i högst två år. Cirka 20 000 plusjobb tillsattes, varav 18 000 i kommuner och landsting. Ersättningen till arbetsgivaren – max 250 kr/dag – skulle täcka handledning och merkostnader för administration och utveckling av jobben. Ersättningen stoppades från och med den 15 mars 2007. Det var många kommuner som inte fick de statliga ersättningarna när de väl beslutat om och tillsatt plusjobb.
Kravet handlar om miljonbelopp, för de tre kommuner som är först ut. Med kravet kommer att följa ett utkast till stämningsansökan. Om staten inte betalar – inget tyder på att så kommer att ske – så blir det rättssak, enligt Dagens Samhälle.
Kommuners och landstings samlade merkostnader för plusjobben efter regeringens stoppdatum har uppskattats till 500, kanske till och med 600 miljoner kronor, enligt tidningen.