Många anställda soldater som utbildas inför utlandstjänst, register- eller beredskapsförband behandlas helt felaktigt vid uppsägning av personliga skäl. Det skriver tidningen Värnpliktsnytt.
Flera utlandsstyrkesoldater kan ha rätt till ersättning och mörkertalet av lurade soldater är stort, enligt tidningen.
Värnpliktsnytts granskning visar att Försvarsmakten har en skev uppsägningsstatistik och att ett stort mörkertal av drabbade soldater tvingas sluta från sina tjänster utan att deras ärenden blivit prövade.
Värnpliktsnytt tar upp ett fall med en soldat som utbildades på Livgardet för ett registerförband.
Några veckor senare fick hon ett brev där det stod att Livgardet beviljat hennes begäran om uppsägning med omedelbar verkan.
– Först trodde jag att det var ett missförstånd eftersom jag visste till 100 procent att jag aldrig sagt upp mig, säger den drabbade till Värnpliktsnytt.
– Jag blev heller aldrig tillfrågad om huruvida jag bedömde henne lämplig eller inte. Enligt mig är hon en mycket duktig soldat som fungerade alldeles utmärkt i vår grupp, säger gruppchefen till Värnpliktsnytt.
Tidningen skriver att systemets kryphål utnyttjas av förbanden.
Kunskapen om hur uppsägningsbeslut ska tas är på flera håll undermålig. Men enligt personaldirektör Lars Norrström är reglerna tydliga.
– Det finns inga undantag. Alla uppsägningar av personliga skäl ska anmälas av förbandschefen till FPAN. Vitsen med Personalansvarsnämnden är att alla ärenden ska behandlas på ett korrekt sätt och lika inom hela Försvarsmakten, säger han till Värnpliktsnytt.
Det största problemet är att förbanden skapar egna inofficiella uppgörelser med soldaterna, skriver Värnpliktsnytt.