Det är bråda dagar för Lars Ohly. Under våren har han varit på resande fot två, tre dagar i veckan. Alla vänsterpartiets distrikt har fått besök, utom Dalarna och Gävleborg som står på tur kommande vecka.
Det är redan mycket snack om valet 2010. Lars Ohly menar det är en svår fråga hur man ska kunna sitta i regering och samtidigt vara ett rörelseparti. Han vill gärna titta på Sosialistisk Venstre i Norge.
– De har precis det problemet. De har inte lyckats än.
– Men de har också mycket bättre kontakt än vi med fackföreningsrörelsen. Det gäller för oss att vara en del av samma rörelse som facket. För att kunna vrida politiken rätt, protestera när saker går fel, trycka på. Men det är verkligen tiotusenkronorsfrågan för vänstern. Ingen har svaret.
Sextimmarsdag
En titt i motionsskörden visar att sextimmarsdag och slöjförbud kan bli stridsfrågor. I nya förslaget till program står att vänsterpartiet vill ha kortare normalarbetstid i stället för, som tidigare, sex timmars arbetsdag.
– Andra frågor är mer aktuella för de grupper som skulle behöva sextimmarsdag. Handels och Kommunal säger att löner och rätt till heltid är viktigare.
Man måste kunna ställa upp delmål, säger han.
– Men vi ska inte begrava frågan med taktiska argument.
Han talar med entusiasm om försöken med sextimmarsdag som gjorts i Kiruna kommun och på den statliga myndigheten CSN.
– Det var Arbetslivsinstitutet som skulle utvärdera de försöken, men nu är det nedlagt av borgarna, vilket är en skandal.
Det Arbetslivsinstitutet verkade få fram var just det vänsterpartiet hävdade, säger han. De kvinnor som fick kortare arbetsdag använde tiden för sig själva, för att motionera och träffa kompisar. Medan männen använde sina timmar till hemmet, att hämta barnen på dagis och laga mat. Och både grupperna var nöjda.
– En extra semestervecka skulle bara användas av gubbar att sitta framför hockey-VM eller gå ut och jaga.
Men är det då inte en dålig formulering att kräva kortad ”normalarbetstid”? Det öppnar för till exempel längre semester.
– Jag tycker det är rätt. De är inte alla yrken där man kan ha sextimmarsdag. Jag arbetade själv inom ett sådant yrke på SJ – under sex timmar skulle man hinna tre timmar från Stockholm och sedan tillbaka igen. Det går inom många yrken men inte alla. Man måste anpassa kraven till verkligheten.
I nya programförslaget står det att vänsterpartiet är ett ”socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund”. Om socialismen och feminismen är vänsterpartiets två ben, vad är det då för skillnad mellan ben och grund?
– Vi lyfter fram miljö på ett bättre sätt än tidigare. Det är helt nödvändigt. Klimatpolitiken är vänsterns stora utmaning som visar att det behövs en klassisk socialistisk politik.
En del hoppade till när Lars Ohly besökte Forum för levande historia och berömde kampanjen om kommunism.
– All forskning om historia är bra. Vi har drivit på för att göra historia till ett kärnämne i skolan. Däremot är inte Forum för levande historia vår myndighet, tvärtom, den är dålig. Den står för en statlig historieskrivning och uppdraget är i stil med det man kritiserat i andra länder. Där har vi inte ändra uppfattning.
– Har vi något inflytande framöver, kommer vi sannolikt att föreslå att den myndigheten ska läggas ner. Eller övergå till något annat.
Till årets kongress finns förslag om att förbjuda slöja på barn. Partistyrelsen vill avslå de motionerna, men Lars Ohly är inte nöjd med formuleringen i motionssvaret.
– Det ger inte uttryck för ett bra förhållningssätt. Det var ett svar som partistyrelsen har anledning att tänka över.
– Jag tror det vore fel väg med slöjförbud. Frågan är vad man fortsätter med. Ska man förbjuda alla religiösa symboler? Kors, halvmåne, då får vi ägna oss åt att kontrollera varandra. För att några bär symboler som strider mot lagen.
Uppenbart problem
– Däremot är det ett uppenbart problem att unga kvinnor och flickor känner att de måste bära slöja av religiösa skäl.
Vänsterpartiet har fått kritik för sin demokratisyn och för sin syn på andra socialistiska länder. Dagen före kongressens öppnande håller vänsterpartiet och Vänsterns internationella forum ett internationellt seminarium på temat demokrati.
– Vi kommer bland annat att diskutera deltagande demokrati.
Att utöva makt i vardagen, sammanfattar Ohly. Han tar som exempel Sao Paolo, där lokalpolitikerna inför budgetbeslut frågar folk vad de vill se för satsningar. Om man inte kan ha råd med allt, kan man helt enkelt se vad lokalbefolkningen vill se för tre prioriterade områden.
– Och så följer de det! Det är inte som i svenska kommuner, där budgeten tas så gott som i hemlighet.
Internationella gäster
På konferensen kommer vänsterpartiets internationella kongressgäster att delta.
– De kommer från partier med oerhört olika erfarenheter. Vitryska oppositionella kommunistpartiet kan berätta om hur det är att verka när man inte ens kan ha en demonstration utan att den blir nedslagen av polis. Och så finns det partier som faktiskt genomför sina projekt. Det är oerhört spännande!