De nya reglerna för arbetskraftsinvandring kritiseras hårt av föreningar för asylsökande. De öppnar för exploatering av människor som är i behov av skydd, menar de.
Ansvaret för behovsprövning ska ligga hos enskilda arbetsgivare, enligt de nya reglerna, som lades av regeringen tillsammans med miljöpartiet.
– Det är upp till arbetsgivaren att själv avgöra om det råder brist om man har behov av arbetskraft utanför EU-området eller inte. Någon annan ordning är helt orimlig och gör att det blir ett ineffektivt system som inte möjliggör för människor att komma hit, säger miljöpartiets Mikaela Valtersson till Ekot.
Arbetsförmedlingen har tidigare genomfört behovsprövning, vid anställning från länder utanför EU.
Rättigheter ersätts av behov
Gäststudenter samt asylsökande som fått ett avvisningsbeslut ska på plats i Sverige kunna ”byta kö” och ansöka om arbetstillstånd utifrån ett anställningserbjudande. Detta kritiseras av nätverket Ingen människa är illegal, papperslösa Stockholm och Asylgruppen i Malmö. ”De nya reglerna för arbetskraftsinvandring utgår dock främst från att de enskilda arbetsgivarnas behov av arbetskraft ska styra vilka och hur många människor som tillåts att stanna i Sverige. Den statliga prövningen av människors rättigheter ersätts alltså med näringslivets prövning av individernas värde som arbetskraft”, skriver organisationerna i ett uttalande.
Om anställningen upphör dras uppehållstillståndet in inom tre månader och arbetskraftsinvandraren måste lämna Sverige, om hon eller han inte får nytt jobb.
Människor som gömmer sig undan avvisningsbeslut kommer inte att omfattas av det nya regelverket.