Regeringen tycker att det är bra att offentlig verksamhet övergår till personalen. Det kallas avknoppning.
Men överlåtelse av offentlig verksamhet får inte ske på ett sådant sätt att det gynnar enskilda aktörer. Anställda inom verksamheten kan mycket väl få överta driften – men inte särbehandlas. Dessutom måste verksamheten säljas till marknadspris.
– Begreppet avknoppning är svårt att definiera, säger Rickard Broddvall på Statskontoret. Det handlar egentligen om någon sorts form av privatisering. Det är inget juridiskt begrepp, men brukar innebära att kommuner och landsting överlåter en verksamhet till personalen och det säger vi inte är förenligt med regelverket. Enligt regelverket får kommuner och landsting inte rikta bud till en särskild grupp.
Han vill inte uttala sig om huruvida avknoppningar är olagliga.
– Om man ska konstatera att det är olagligt måste det göras en rättslig prövning. Det är inte Statskontoret som avgör vad som är tillåtet, säger Rickard Broddvall.
Måste vara budgivning
Marknadsvärdet, menar Statskontoret, är det högsta värde marknaden är beredd att betala.
– För att veta vad som är marknadsmässigt måste man göra en värdering och det görs lämpligen genom anbudsförfarande. Då måste man gå ut öppet utan begränsning, säger Rickard Broddvall.
Statskontoret menar också att inte bara verksamhetens konkreta delar ska värderas – såsom inventarier och personal – utan det bör vara en ”totalvärdering där även ideella värden ingår”, vilket är en ”osäker och komplicerad del av processen”.
– Ideella värden är det som inte är fasta värden som möbler, byggnader, inventarier. Det finns en allmän uppfattning av värdet som är något mer än det fysiska, säger Rickard Broddvall.
Dan Ericsson är statssekreterare på finansdepartementet. Han tycker att rättsläget klarnat i och med Statskontorets PM.
– Följer man lagen så kan det som kallas avknoppning göras rätt, men då ska det göras enligt konstens alla regler
Men om man inte kan rikta ett erbjudande till personalen är det väl ingen avknoppning?
– Det är ett vedertaget begrepp man använder sig av, säger Dan Ericsson. Följer man lagstiftning och det reglemente som finns så går det att genomföra.
– De kanske också behöver en bättre vägledning i kommuner och landsting.
Tydligare riktlinjer
Nyligen släppte Sveriges kommuner och landsting, SKL, en rapport om avknoppning inom skolan. Enligt Dan Ericsson arbetar också Konkurrensverket just nu på riktlinjer för avknoppning. Därmed kommer det framöver bli tydligare, menar han, hur man ska förfara.
Marie Engström är vänsterpartistisk suppleant i riksdagens finansutskott.
– Resultatet var ganska väntat tycker jag, säger hon om Statskontorets PM.
Marie Engström menar att oavsett vad man tycker om marknadspriser, så är det vad som idag finns att förhålla sig till. Därför är det viktigt att man verkligen använder marknadspriser och inte realiserar ut gemensamt ägda verksamheter.
– Avknoppning är en del av deras strategi, det är något de pratar om väldigt mycket.
– Regeringen måste naturligtvis överväga det de har fått av Statskontoret. Jag tycker detta på ett ganska tydligt sätt sätter stopp för deras planer, säger Marie Engström.
– Det är en tydlig signal att såhär kan de inte leka med svenska folkets egendom.
FAKTA: Statskontoret
Statskontoret analyserar, granskar och utvärderar offentlig förvaltning
Statskontoret har i uppdrag att bistå regeringen med underlag för att stärka statsförvaltningens förmåga att lösa sina uppgifter rättssäkert och effektivt till nytta för medborgare, näringsliv och beslutsfattare.
Källa: Statskontoret