I måndags bestämdes det: Det blir förhandlingar om ett nytt ”Saltsjöbadsavtal”. I förhandlingarna, som enligt LO har siktet på ett nytt huvudavtal till hösten, ingår arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv, LO samt PTK med 26 medlemsförbund som representerar ca 700.000 privatanställda tjänstemän.
Urban Bäckström, vd för Svenskt näringsliv, är nöjd.
– På 1970-talet såg vi en fullkomlig lagstiftningskanonad på arbetsmarknaden. Då bröts allt det samförstånd som byggts upp sedan 1938. Nu vill vi återta makten och hitta tillbaka till den svenska modellen.
Anställningsskyddet, turordningsreglerna och konfliktreglerna förmodas bli stora stötestenar.
– Om vi inte varit beredda att diskutera också sådant som konfliktreglerna, då hade vi inte sagt ja till förhandlingarna, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
– Vi tänker inte ändra de grundläggande reglerna för konflikter, säger Urban Bäckström. Det handlar om hur de skall tillämpas, en konflikt skall vara det sista som tillgrips och inte det första.
Vill inte ha lagstiftning
LO menar att det är bägge parters ansvar att kollektivavtal tecknas och att det inte enbart kan vara fackets uppgift att jaga företag som vägrar.
Svenskt näringsliv vill gärna se särskilda ungdomslöner och uppluckrat anställningsskydd.
Såväl fack som arbetsgivare har historiskt varit angelägna att själva komma överens på arbetsmarknaden, i stället för att riksdagen lagstiftar.
År 1938 fastställdes, vid en konferens i Saltsjöbaden, riktlinjer för arbetsmarknaden i ett så kallat huvudavtal. Det har ända fram till idag reglerat hur arbetsmarknadens parter ska förhålla sig till varandra.