Bruksvärdessystemet slopas och allmännyttan försvinner. Det verkar bli konsekvenserna om utredningens förslag går igenom.
Men Hyresgästföreningen tycker att utredningen borde göras om.
– Vi tycker de har gjort en dålig utredning helt enkelt, säger Pär Svanberg på Hyresgästföreningen.
Utredningen har tagit hänsyn till EU-kommissionen. Kommissionen har, med utgångspunkt från en EU-anmälan från Fastighetsägarna, sagt att systemet med kommunala bostadsbolag och bruksvärdeshyror undergräver konkurrensen på fastighetsmarknaden.
Billigt för alla
– Det är inga oskäliga krav att Sverige ska kunna ha kvar kommunala bostadsföretag, som vänder sig till alla medborgare och inte bara till mindre bemedlade, säger Pär Svanberg.
– I andra länder har man så kallad ”social housing”, offentligt ägda bostäder som är till för människor med en viss högsta inkomst.
År 2005 anmälde Fastighetsägarna Sverige till EU-kommissionen, och hävdade att svenska systemet bröt mot EU:s regler. Men den anmälan var missvisande, enligt Hyresgästföreningen. Den gav vid handen att allmännyttan, i strid med statsstödsreglerna, inte tar ut tillräckligt hög avkastning.
Fastighetsägarna nöjda
– Utredningens analys och slutsatser är bra, tycker Per-Åke Eriksson, VD för Fastighetsägarna.
– Vi har hela tiden haft siktet inställt på att räkna på vad uthyrningsverksamheten ger för avkastning, säger Per-Åke Eriksson. Vår utgångspunkt är att hitta en neural ordning som gör att det ska bli ekonomiskt försvarbart för privata aktörer att bygga, förvalta och hyra ut bostäder.
Ärendet har inte behandlats formellt av EU utan bara hanterats i for m av frågor och svar mellan tjänstemän i Sverige och på EU-nivå, enligt gängse förfarande. När det verkligen blir ett formellt ärende vet ingen.
– Men risken är att man tack vare Fastighetsägarna, som driver på för markndsadhyror, lägger sig för den här väldigt hårda tolkningen, säger Pär Svanberg på Hyresgästföreningen. Vi tycker inte utredningen har visat att det svenska regelverket strider mot EG-rätten, på ett sätt som gör att vi ska behöva anpassa oss.
Affärsmässig grund
Enligt vad som framkommit hittills av den svenska utredningen, har man nu slopat det övre taket för hyreshöjningar. Hyressättningen ska ske på affärsmässig grund. Är det stor bostadskö i ett område ska kraftiga hyreshöjningar införas successivt. Hyresnivåerna i ett område ska också kunna jämföras med bostadsrätter.
– Det här är en ny sorts marknadshyra. Den tar bara lite längre tid, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
I ett exempel som utredningens fastighetsekonom Hans Lind redovisat, skulle man kunna höja hyran med fem procent under tio år. I praktiken innebär det en total höjning på över 60 procent.
Bruksvärdet urholkas
De flesta partier, även inom regeringen, har sagt sig vilja behålla bruksvärdessystemet. Men Pär Svanberg menar att det blir problem att tillämpa bruksvärdeshyror om allmännyttan försvinner.
– Absolut. Både privatvärdar och allmännyttan på tillväxtorter kommer att höja hyrorna och då försvinner vitsen med allmännyttan som hyresledande. Bruksvärdet urholkas. Det blir en dramatisk förändring för det finns inget hyretak kvar.
SAMMANFATTNING: Reaktioner på utredningen
Även inom borgerliga partier, och inom kommunminister Mats Odells eget kristdemokraterna, är man kritisk till det som läckt ut av utredningen.
– Stora delar av utredningen är oanvändbara, säger Anders Andersson, kristdemokraternas gruppledare i Sveriges kommuner och landsting, till DN.
Acko Ankarberg Johansson (kd) är ordförande i SKL:s beredning av samhällsbyggnadsfrågor.
– Vi kan inte nöja oss med sådana ytterlighetsalternativ. Och det kommer, som jag uppfattar det, inte heller regeringen att göra, säger hon till DN.