Livsmedelsverket ska lätta på sin rekommendation om total avhållsamhet från alkohol för den som ammar.
Självklart är det alltid bättre ur hälsosynpunkt att undvika alkohol. Och den som till äventyrs följt mina krönikor vet att jag är stark förespråkare för restriktiv alkoholpolitik.
Ändå är Livsmedelsverkets svängning rimlig.
Det är nämligen på tok för mycket starka restriktioner som tynger en kvinna som ska få, eller nyss har fått, barn. Gravida ska inte äta Östersjöfisk, åtminstone inte feta sådana, åtminstone inte för ofta. Inte insjöfisk, inte mögelostar, eller åtminstone inte med opastöriserad mjölk, och inte rått kött eller fisk men inlagd sill går bra.
Anledningen till alla dessa restriktioner är inte att de är vetenskapligt belagda. Det visade ett reportageteam förtjänstfullt i TV4:s Kalla fakta redan 2005. Men kvinnor förväntas att utan knot förändra hela sin livsstil på grund av det allt överskuggande uppdraget: att bli Mamma. Motsvarande krav skulle inte kunna ställas på män utan noggrann forskning.
Det innebär destruktiva skuldkänslor och nervositet bland de blivande mammorna, samt total avhållsamhet från det nyttiga fiskfettet, som bland annat är viktigt för utvecklandet av fostrens hjärnor. Kalla fakta visade exempel på mammor som fått panik för att de ätit en bit av fel ost, samt en mamma som aldrig åt annat än hamburgare, av rädsla för att gå fel i rekommendationsdjungeln.
Det är skillnad på att dricka alkohol vid
graviditet och vid amning. Gravida delar blodomlopp med sitt foster, och promillehalten blir alltså densamma. Även mycket små mängder kan vara farliga för de små. Men om en ammande mamma dricker ett glas vin blir mängden alkohol i bröstmjölken så liten att den knappt går att mäta.
Det är dags att lyfta den onödiga skuldbördan från mammor – de har redan tillräckligt mycket att oroa sig för.