DUBLIN Irland är det enda landet inom EU som låter sitt folk rösta om fördraget. Detta eftersom fördraget kräver förändringar i den irländska konstitutionen. Opinionsundersökningar visar att den stora majoriteten väljare ännu inte bestämt sig för ett ja eller nej.
Gigantisk utmaning
Men nej-sidan står inför en gigantisk utmaning. Hela det politisk-ekonomiska etablissemanget och alla dagstidningar står på ja-sidan. I parlamentet, The Dail, är vänsterpartiet Sinn Fein ensamma om att säga nej till fördraget. Det gröna partiet, som sedan snart ett år sitter med i regeringen, finns inte som tidigare med på nej-sidan. Partiledaren och miljöministern John Gormley säger att Lissabonfördraget är positivt och skiljer sig avsevärt från tidigare fördrag. Men naturligtvis handlar det i grunden om att inte riskera regeringstaburetterna.
Gröna neutrala
Men Gormley misslyckades med att få den tvåtredjedels majoritet på partikongressen som krävdes för att de gröna aktivt skulle gå in på ja-sidan. Nu står partiet som sådant neutralt i frågan. Patricia McKenna, före detta EU-parlamentariker och på vänsterkanten i partiet, var jublande glad efter beslutet. Det ger henne och de gröna EU-kritikerna möjlighet att agera för ett nej, utan att riskera uteslutning ur partiet.
Patricia McKenna är också ordförande i den EU-kritiska organisationen Peoples Movement. Organisationen kommer att spela en central roll i det breda kampanjarbetet som snart kommer att dras igång.
Sinn Fein, som har slickat såren efter misslyckandet i parlamentsvalet förra året, ser i folkomröstningsarbetet en möjlighet att på nytt profilera partiet som det progressiva alternativet, i den annars ganska jämngråa irländska partipolitiken.
Från Sinn Fein rapporteras också att man vinner nya unga medlemmar på sitt tydliga nej till fördraget, och det både i den norra och södra delen av landet. Progressiva EU-motståndare i Belfast ges alltså en möjlighet att arbeta för ett nej, tack vare Sinn Feins all-irländska organisation. Även om de inte har möjlighet att rösta för ett nej på den norra sidan om gränsen.
Enda landet
Hela den irländska nej-sidan betonar också det stora internationella ansvaret inför folkomröstningen. ”Vi är det enda landet i EU som får folkomrösta. Över hela Europa hoppas mängder av människor att Irland säger Nej. Nu hänger det på oss”.