– Ska alla 30.000 svensksomalier i Sverige skickas i fängelse? Det kanske blir så till slut, om inte regeringen och politiker sätter stopp för det här.
Det säger Amina Said, aktiv i Svensk-somaliska freds-och utvecklingsorganisationen, SFU. Den arbetar för att skicka pengar till Somalia, som befinner sig under etiopisk ockupation.
– Alla somalier i Sverige skickar pengar till familjen. Men 80 procent skickar också pengar för att hjälpa landet.
Klockan tre på natten stod polisens nationella insatsstyrka utanför lägenheten och sade sig vara från Svenska bostäder. När dörren öppnades, stormade poliserna in för att gripa den svenske medborgaren, misstänkt för stöd till terrorism i Somalia. Hans gravida hustru och de små barnen blev vettskrämda.
Nu är mannen släppt i väntan på åtal. Han deltog i måndags på ett möte för de tre misstänkta. Två sitter fortfarande frihetsberövade, och som häktades på måndagen.
– Huvudfrågan är att det enda sättet att skicka pengar till Somalia är via dessa hawala-banker, säger debattören Mikael Nyberg, som också deltog i mötet.
– Eventuellt kan det vara så att de skickat pengar till organisationer som bekämpar den etiopiska ockupationen av Somalia, säger Jan-Erik Romson, en av mötesdeltagarna. Då verkar det som om de klassas som terrorister, för att de använt sig av sin rätt att bekämpa en ockupationsmakt.
Det var fullt i salen i Rinkeby Folkets hus i måndags, med bortåt 300 deltagare varav några fick stå upp längs väggarna för att få plats.
Terroristlagen idag är en apartheidlag, enligt Mikael Nyberg, och innebär att bevisning kan hemligstämplas så att den inte kan granskas av domstol.
– Man får en omvänd bevisbörda, säger Nyberg. Det blir försvarets uppgift att visa att kontakter med en organisation eller person inte har skett. Eller att det inte rör sig om terrorister, vilket ju är en politisk fråga.
Folket beroende av pengar
Enligt Världsbanken utgjordes runt 60 procent av Somalias BNP av privata pengar från emigranter år 2004 – idag troligen ännu mer.
– Gripandet av dessa tre är en fortsättning på al-Barakaataffären, menar Mikael Nyberg.
Då lade USA in en lista till FN på dem som skulle få sina tillgångar frysta. Detta drabbade bland annat tre svenska medborgare med somaliskt ursprung, som fick sina tillgångar frysta utan bevis, delgivning av misstanke, rättegång eller dom.
– Det är tydligt att de är ute efter de här hawala-bankerna, menar Mikael Nyberg. Men USA trodde sig kanske inte kunna få med sig ledamöterna i säkerhetsrådet på bannlysning av de organisationer som var aktuella denna gång. Dessutom är det politiskt väldigt svårt, då vi fick en opinionsstorm i Sverige den gången. Generaladvokaten i EU-rätten har rekommenderat domstolen att säga att den bannlysningen då stred mot EU-rätten. Efter kidnappningen av två personer till tortyr i Egypten blev det också ett ramaskri och denna gång är dessutom dessa tre svenska medborgare.