”Regeringen vill ge fler möjlighet att driva apotek. Det handlar både om att ge farmaceuter chansen att bli egna företagare och om butikskedjor som kan erbjuda nya tjänster och nya koncept.” Så skriver socialminister Göran Hägglund (kd) i sitt nyhetsbrev.
Inte mångfald
– Jag gillar mångfald men jag är inte säker på att det kommer att bli så i Sverige. Jag tror att vi kommer att få tre eller fyra kedjor som dominerar marknaden precis som i Norge, säger Per Troein, direktör på IMS Health och en av Europas främsta kännare av apoteksmarknader, till tidningen Läkemedelsvärlden. .
Men även hälsokostkedjor och apotekskedjor är kritiska till utredningens förslag, skriver Dagens Handel.
– Ingen vill satsa de pengar som krävs, utan att de långsiktiga reglerna har slagits fast, säger Jo Langmoen, vd i finska Tamro som genom kedjan Apotek-1 har 40 procent av den norska marknaden, till Dagens Handel.
– Storbritannien är bra för stora kedjor, inte för oberoende apotek, säger Noel Wicks, som är delägare i sex fristående apotek i Skottland, till Läkemedelsvärlden.
Svenska regeringens utredare Lars Reje säger att det är fråga om en omreglering, snarare än en avreglering av den svenska apoteksmarknaden.
– Även om förslaget innehåller liberalisering, så är det fortfarande en reglerad marknad. Det finns anledning att ha kvar väldigt strikta regler, för att säkerställa det handläggs på säkert sätt.
Stora summor
Lars Reje har också haft i uppdrag att se till att priserna inte ska höjas. Det rör sig om en marknad med stora summor, påpekar Reje.
– Vi talar om en läkemedelskostnad på 31 miljarder kronor.
– De som betalar de här läkemedlen är staten, via högkostnadsskydd och subventioner till 56 procent. Det är vi konsumenter själva direkt ur våra egna plånböcker och fickor till 29 procent, alltså egenandelen i högkostnadsskyddet och receptfritt. Och sjukvården till 15 procent vad gäller de läkemedel som används i slutenvården.
– OECD pekar på att Sverige ligger högt i pris när det gäller inköpspriser. Vad gäller nya läkemedel finns bara ett land som ligger högre och det är Tyskland, säger Reje.
”Det han inte nämnde var att det gällde industrins priser eller PUP (Producenternas utförsäljningspris)”, invänder Bo Holmström i sin gästblogg hos tidningen Läkemedelsvärlden. Bo Holmström är omvärldsbevakare på Apotekarsocieteten och har tidigare varit bland annat farmaci- och marknadschef på Apoteket AB. ”Om man tittar på det vanligtvis förmånsgrundande priset, AUP (Apotekens utförsäljningspris), ligger Sverige på en median i jämförelse med andra europeiska länder, vilket orsakas av att Sverige har bland de effektivaste systemen för läkemedelsdistribution”, fortsätter Bo Holmström, som påpekar att han inte är övertygad om att det kommer bli billigare läkemedel.
Norge högre priser
I Norge infördes nyligen fri etablering på apoteksmarknaden. Där har läkemedelspriserna stigit. Det har tillkommit många apotek på kort tid och lönerna för farmacevter har ökat.
BAKGRUND
Detta föreslår utredningen
Den som vill driva apotek måste få tillstånd från Läkemedelsverket. Det alltid finnas farmacevtisk personal på ett öppet apotek. Tillverkare av läkemedel och läkare eller andra som får förskriva läkemedel ska inte få driva apotek. Apoteken ska också vara skyldiga att sälja alla läkemedel. Däremot inte alla receptfria läkemedel. Apoteken ska inte få lämna rabatt på läkemedel. Apoteket AB ska fortsätta ägas av staten.