När LO förra året vid samma tid höll demonstration mot sänkningarna i a-kassan, anslöt sig drygt 5.000 deltagare. Denna gång bestod fackeltåget av 2.500-3.000 personer. Vid Mynttorget hölls bland annat tal av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. För många handlade demonstrationen inte bara om regeringens orättvisa politik, utan även om den så kallade Laval-domen som kommit från EU dagen innan.
– Dags för regeringen och Littorin att bekänna färg om svenska modellen, säger Sven-Erik Österberg (s) vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, efter domen i det som också kallas Vaxholmsmålet.
Ska behandlas av AD
– Det är klart att domen är en besvikelse på så sätt att den kan användas för att rucka på den svenska modellen med kollektivavtal.
– Å andra sidan är domen ytterligare ett bevis på att facket har rätt att vidta konfliktåtgärder, säger Österberg.
Wanja Lundby-Wedin berörde domen i sitt tal vid demonstrationen, och betonade att problemet inte ligger hos EU utan i svensk lagstiftning.
Stig Larsson är ordförande i Elektrikerförbundet, som också var indraget i konflikten vid bygget i Vaxholm.
– Vi har ju kvar konflikträtten, säger han till Flamman, med ett stänk av ironi i rösten. Det finns både positiva och negativa delar i det där naturligtvis. Det är ju inte behandlat av Arbetsdomstolen än.
Inga garantier
– Vi värnar om den svenska modellen och det svenska kollektivavtalet och tycker att också arbetsgivarna borde göra det. Kollektivavtalet är den viktigaste förutsättningen för konkurrensneutralitet.
Han menar att arbetsgivarna tagit Vaxholmsmålet till EU av ideologiska motiv.
LO:s Wanja Lundby-Wedin sade efter att domen föll, att regeringen måste ändra den svenska utstationeringslagen. Stig Larsson hyser inte sitt hopp till regeringen.
– Det finns inga garantier att regeringen gör det.
– Men vi vet inte hur det blir ännu. Det vore märkligt om Arbetsdomstolen hade en annan uppfattning än EG-domstolen hade.
Han tror inte att Elektrikerförbundet kommer att kräva ett utträde ur EU.
– Vi har inte diskuterat det i Elektrikerförbundets styrelse eller i LO:s styrelse. Men det är ett ganska drastiskt steg.
Stig Larsson tycker det var trist att inte fler dök upp vid demonstrationen mot regeringen den 19 december.
– Men vi också den 17 mars som kollektivavtalsdag.
Kommunal dagen därpå
Kommunal höll som vanligt torgmöte dagen därpå. Som ett led i sin kampanj mot orättvisa, samlar Kommunal till torgmöte varje torsdag i Stockholm och på andra ställen i landet. Linnea Bergnéhr, pressekreterare på Kommunal, tycker inte att det blev någon krock med LO:s och TCO:s manifestation dagen innan.
– Vi är ju på Mynttorget varje torsdag.
Hon var också på plats vid demonstrationen den 19 december. Och hon är inte missnöjd med uppslutningen.
– Det var väldigt maffigt när man var där. Det var svinkallt den kvällen. Jag tycker det var bra uppslutning.
Under veckan före jul genomförde LO-fack protestaktioner över hela landet. Det var allt från soppkök i Sölvesborg till flygbladsutdelning i Luleå.