Flamman ser till att stjäla ett par minuter per telefon med en vänsterordförande som stressar genom Stockholm, på väg mot ännu en manifestation mot privatiseringar. Varför firar ni nittioårsjubileum i hemlighet? är frågan, och Lars Ohly skrattar gott.
– Det är inget hemligt med det! Vi har både seminarium och fest som är offentliga och publika. Så småningom kommer en antologi också, det var meningen att den skulle bli klar till helgen men det blev den inte. Så det kommer att märkas även framöver.
– Partiets jubileum sammanfaller med en av våra tidigare ordförandens. Vi lade seminariet och festen i december delvis av det skälet att CH Hermansson firar sin nittioårsdag då, och det känns otroligt kul att kunna fira med honom närvarande.
Förut hade vänsterpartiet på sin hemsida ett långt stycke om partiets historia. Det är bortplockat nu.
– Ja, i samband med Uppdrag granskning (i SVT hösten 2004, reds. anm.) togs det bort, eftersom Mats Einarsson som formulerat det inte tyckte att texten var bra med tanke på den kritik som framkom. Den borde ha ersatts med något annat. Jag vet inte varför det inte gjort det.
Nya former för ägande
Vänsterpartiet har i nästan hela sin existens i praktiken bara varit stödparti åt socialdemokraterna. Varför finns egentligen vänsterpartiet?
– Det där är inte sant! Stora delar har bestått av opposition mot regeringen och mot den samhällsordning som fortfarande existerar, nämligen kapitalismen. Och den oppositionsrollen kommer vi att behålla, oavsett om vi samarbetar med eller stödjer regeringen. Vårt existensberättigande ligger i att det inte finns något annat socialistiskt och feministiskt parti i Sverige och det måste finnas.
En intressant punkt på lördag är ett seminarium om makt; ett internationellt maktperspektiv, den ekonomiska makten i Sverige och medias makt.
– De mest strategiska frågor vänstern har att diskutera, och de mest strategiska frågor som högerregeringen ger sig på, är makten över den offentliga sektorn och den makt som följer av ägande. Privatiseringarna har gjort att ägandet i framtiden måste leda till nya former, för det kommer inte att bli så lätt med ett återtagande.
– Vi är maktlösa i riksdagen men inte i samhället, för vi är del av en folklig rörelse och opposition som är starkt emot privatiseringar och utförsäljningar. När regeringen nu ser att dess opinionssiffror är nere på 38 procent, säger moderaterna att man inte ska prata så mycket om privatiseringar, utan om kvalitet exempelvis i vården. Och det är tecken på att vi har makt eftersom regeringens partier vill bli omvalda – och det kan de inte bli om de fortsätter med den enorma privatiseringspolitiken. Det finns goda möjligheter för en stark folkopinion att förhindra fler utförsäljningar. Tyvärr har de redan hunnit med mycket, men det kunde ha varit värre.
Motivera sig inga problem
– Vi måste fråga oss hur vi kan öka det gemensamma ägandet och den demokratiska maktens inflytande över fler samhällsområden.
Vänsterpartiet har sedan 1930-talet bara haft sex ordföranden före dig. Lars Werner satt i 18 år. Hur länge tänker du sitta?
– Väsentligt kortare än Lasse Werner! Jag ser fram till nästa val, det tycker jag är en bra tidsperiod. Både jag och vänsterpartiet är mycket revanschsugna. För mig är det inga problem att motivera mig och känna arbetslust inför den uppgiften. Men för länge ska man inte sitta, och jag har svårt tänka mig att vi i framtiden kommer att ha ordföranden som sitter i 18 år.
Flamman önskar lycka till med manifestationen, och får ett nytt garv i luren.
– Det regnar utav helvete och jag har inget paraply och det kommer inte komma något folk men ändå…